Bästa håret

torsdag, 23 augusti, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Att vilja ha lockigt hår när man är välsignad med ett glansigt platt, och ett platt när man har ett lockigt hårsvall, verkar ligga i vår natur. Att ständigt längta efter det vi inte har. Denna eviga längtan efter det vi inte har kan få vilket hår som helst att kännas hopplöst.

Vägen till det bästa håret går via en bejakning av det naturgivna. Det innebär förstås inte att färgning, löshår eller permanent skulle vara fel. Tvärtom! Det är ju helt toppen att vi kan laborera så mycket med håret som vi kan. Men känner man sig missnöjd med håret så kan det vara en poäng i att ta en titt på dess grundförutsättningar, och sedan jobba med dem snarare än mot dem.

För att få det egna håret att prestera sitt bästa krävs förstås att vi ger det lite assistans. Det måste rengöras, vårdas, och ofta även stylas. Och för att tvätt, vård och styling ska kunna arbeta optimalt krävs det att man först har analyserat det egna håret. Och så har vi det där med frisyren förstås.

Analys

Ta först reda på vad du har för slags hår. Torrt eller fett? Mjäll kanske? Är håret färgat? Fönas det dagligen? Anpassa dina hårprodukter efter din hårtyp, och stylingprodukterna efter vilken sorts styling du använder dig av och vilket resultat du vill uppnå.Har du torrt hår som fönas dagligen ska shampoo och balsam vara anpassat till torrt hår, och stylingprodukterna ska skydda mot värme och ge glans.

Har du svårt att se om det egna håret är normalt fett, eller för fett, så be din frisör att ställa en exakt diagnos. Proffsen kan se om det är håret som är torrt, eller kanske i själva verket bara hårbotten som är torr. Hur tokigt det än låter kan det också vara lätt att ta fel på tjockt och tunt hår. Medan du upplever det som om att du har tjockt hår, så kanske sanningen är den att du tunna hårstrån, men i enorma mängder. Att hela familjen skulle ha exakt samma typ av hår är inte troligt, så satsa på egna privata flaskor anpassade efter just ditt eget behov. Överdrivet? Nix. Det är första steget till ett bättre hår. Och välj kvalitetsprodukter, de kostar visserligen en slant mer än matbutikens utbud, men det lönar sig. För de är helt enkelt mycket bättre.

Kommentera

Lästips

Läsarfråga om klänning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 21 januari, 2015

Årets Granntant heter ….

av Karina Ericsson Wärn måndag, 21 oktober, 2013

Basgarderob

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 februari, 2013

Kom och träffas!

av Karina Ericsson Wärn lördag, 1 februari, 2014

Massera mera

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 24 april, 2013

Bästa gästen

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 december, 2013

Göteborg utsålt

av Karina Ericsson Wärn fredag, 8 november, 2013

Underklädestvätt

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

Favoriter i Paris

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 november, 2014

Modets Musor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 10 september, 2017
Bläddra i arkivet