Bästa håret

torsdag, 23 augusti, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Att vilja ha lockigt hår när man är välsignad med ett glansigt platt, och ett platt när man har ett lockigt hårsvall, verkar ligga i vår natur. Att ständigt längta efter det vi inte har. Denna eviga längtan efter det vi inte har kan få vilket hår som helst att kännas hopplöst.

Vägen till det bästa håret går via en bejakning av det naturgivna. Det innebär förstås inte att färgning, löshår eller permanent skulle vara fel. Tvärtom! Det är ju helt toppen att vi kan laborera så mycket med håret som vi kan. Men känner man sig missnöjd med håret så kan det vara en poäng i att ta en titt på dess grundförutsättningar, och sedan jobba med dem snarare än mot dem.

För att få det egna håret att prestera sitt bästa krävs förstås att vi ger det lite assistans. Det måste rengöras, vårdas, och ofta även stylas. Och för att tvätt, vård och styling ska kunna arbeta optimalt krävs det att man först har analyserat det egna håret. Och så har vi det där med frisyren förstås.

Analys

Ta först reda på vad du har för slags hår. Torrt eller fett? Mjäll kanske? Är håret färgat? Fönas det dagligen? Anpassa dina hårprodukter efter din hårtyp, och stylingprodukterna efter vilken sorts styling du använder dig av och vilket resultat du vill uppnå.Har du torrt hår som fönas dagligen ska shampoo och balsam vara anpassat till torrt hår, och stylingprodukterna ska skydda mot värme och ge glans.

Har du svårt att se om det egna håret är normalt fett, eller för fett, så be din frisör att ställa en exakt diagnos. Proffsen kan se om det är håret som är torrt, eller kanske i själva verket bara hårbotten som är torr. Hur tokigt det än låter kan det också vara lätt att ta fel på tjockt och tunt hår. Medan du upplever det som om att du har tjockt hår, så kanske sanningen är den att du tunna hårstrån, men i enorma mängder. Att hela familjen skulle ha exakt samma typ av hår är inte troligt, så satsa på egna privata flaskor anpassade efter just ditt eget behov. Överdrivet? Nix. Det är första steget till ett bättre hår. Och välj kvalitetsprodukter, de kostar visserligen en slant mer än matbutikens utbud, men det lönar sig. För de är helt enkelt mycket bättre.

Kommentera

Lästips

Föna, platta …göm

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 juni, 2013

En minihistoria

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 22 augusti, 2012

Hotel Eldorado

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 13 maj, 2014

Tumla runt

av Karina Ericsson Wärn söndag, 11 mars, 2018

Läsartävling: gissa modehus.

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 27 juni, 2013

Hôtel Relais Saint-Germain

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 27 augusti, 2014

Om skoklacken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 december, 2013

Klädvårdstips

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 april, 2014

Karins skofråga

av Karina Ericsson Wärn måndag, 29 maj, 2017

Göteborg utsålt

av Karina Ericsson Wärn fredag, 8 november, 2013
Bläddra i arkivet