Lättfotad

onsdag, 20 mars, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Det är faktiskt lite synd om fötterna. De lever instängda större delen av sitt liv, utan att få särskilt mycket uppmärksamhet. Och sedan när det blir dags för varmare väder och öppna skor, så blir vi förvånade över att hälarna har sprickor och fotsulorna förhårdnader. Unna dig själva att leva på lättare fot.

 

Fotbad Känns det för tråkigt att sitta instängd i badrummet en stund för en stunds fotvård, så flytta ut balja, handduk och vad du behöver till teven. Kvällen är den bästa tiden för fotvård, då kan du gå och lägga dig med lite kladdiga fötter, för att vakna med nya babylena fossingar.

Fyll en balja med ljummet vatten. Häll i lite fotsalt duschkräm eller en specialprodukt för fotbad.

Ta bort gammal lack.

Låt fötterna vila i vattnet 15-20 minuter.

Torka torrt. Fila sedan på förhårdnader.

Klipp naglarna rakt över med en nageltång avsedd för tårna. Runda inte till sidorna, då kan nageln växa in i huden.

Peta försiktigt ner nagelband, med en orangepinne eller en liten frottélapp.

Har du tjock hud så massera gärna in en fotpeeling, från exempelvis OPI eller Schools. En blandning av grovt salt och olivolja går också bra. Efter peelingen behöver fötterna ett dopp i baljan igen. Torka torrt igen.

Vill du lyxa till det applicerar du en fotmask. Stoppa sedan in fötterna i varsin plastpåse. Vira in fötterna med handdukar, gärna uppvärmda i mikron. Lägg fötterna högt och låt vila i fem minuter. Packa upp och tvätta av.

Smörj in en skön fotkräm. Massera fötterna och låt krämen gå en bit upp på vaderna. Dra i tårna, tryck under fotsulorna och njut av hur skönt det känns.

På med sockor, och god natt!

Vill du ha lack på tånaglarna kan du förstås applicera det innan du går till sängs. Torka då först av nageln med lite remover. Kräm som ligger kvar gör att lacket annars lossnar i förtid.

 

Tåfärg Innan du går igång med färg på tånaglarna så sära på tårna med en tåspridare, eller gör en egen av lite ihoprullat hushållspapper som du flätar in mellan tårna.

Grunda med ett underlack eller en så kallad ridgefiller, som jämnar ut nagelns yta.

På med lack i någon härlig färg.

Avsluta med ett överlack, gärna ett snabbtorkande som härdar och får färgen att sitta längre.

Ha tålamod! Låt lacket torka innan du hoppar i några skor. Att gå i ett par flip-flops en stund är allra bäst.

 

Fotvett Glöm inte bort fötterna mellan de sköna fotbads kvällarna. Nyp förhårdnader och ge de lite massage emellanåt, det sätter igång blodcirkulationen. Gör till vana att fila hälar och andra hårda ställen efter duschen. Fila alltid längs med självsprickor, och använd en fil av sandpapper, ej metall. Lägg gärna upp fötterna på något högt när du kan, det ger avkoppling. Kom ihåg att alltid torka fötterna noga, efter dusch och bad. Kvarglömd fukt kan ge upphov till sprickor och är en bra grogrund för svamp. Gör till vana att smörja in fötterna, vid läggdags kanske. Hoppa gärna över att smörja mellan tårna, då det ökar risken för svamp.

Hallux Vulgus? Fötter kan bli med alla möjliga sorters problem. Fotsvamp kliar och är väldigt smittsamt. Svampen trivs i fukt. Förebygg genom att hålla torrt och skulle svampen slå till, så behandla med medel som finns på apoteket. Viktigt är att alltid fullfölja hela kuren, oavsett om svampen verkar ha gett med sig. Liktornar, det vill säga förhårdnader, kan man också behandla själv genom att fila och använda krämer och plåster avsedda för att mjuka upp förhårdnaden. Räcker inte hemmabehandling är det bara att beställa tid för medicinsk fotvård. Vårtor kan du också behandla själv. Utöver att försöka få bukt med vårtan gäller det också att inte sprida viruset vidare. Gå alltså aldrig barfota! Hallux Vulgus heter det när stortån blir allt snedare. Här gäller sköna skor och en dejt med en ortopedtekniker som kan komma med råd om hur du kan avlsata foten. Vid Hallux Rigidis har stortån blivit stel, även här kan en ortopedtekniker hjälpa till. Värk under fotvalvet kan bero på att de helt enkelt sjunkit ihop och behöver lite extra support. Prova med stödjande inlägg. Värker det även i hälen kan problemet vara en så kallad hälsporre, som beror på överbelastning. Lösningen heter inlägg, eller en specialtillverkad fotbädd. Kontakta specialist.

Skogarderob Fötterna mår bra av omväxling. Att byta skor är alltså bara bra. Vilket inte innebär att en kollektion bestående enbart av Christian Louboutin klackar skulle vara bästa modellen. Att växla mellan olika klackhöjder och typer av skor, är vad som gäller.

Fotgympa Fötterna mår bra av lite egen gymnastik. Köp en fotrulle och lägg vid tevesoffan. Att lägga en handuk på golvet, och plocka upp den med tårna är en bra övning, liksom att bara sträcka ut benen och rotera på vristerna medsols och motsols. Att gå en stund på hälarna, med raka ben, är även en bra balansövning.

 

 

Kommentera

Lästips

Skinnpaj

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 oktober, 2012

Om att flyga med stil

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 november, 2012

Möt våren i Paris!

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 27 mars, 2013

Häng med till Turkiet

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 17 februari, 2015

Lite om ingefära

av Karina Ericsson Wärn söndag, 22 december, 2013

Thomas & Abba

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 25 juli, 2013

Donna Karan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 maj, 2013

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014

Enkel puttanesca

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 maj, 2017

Forma håret

av Karina Ericsson Wärn fredag, 11 augusti, 2017
Bläddra i arkivet