Kroppshår

söndag, 2 december, 2012 av Camilla Thulin

 

 

 

Att ta bort hår under armar, ben och fixa med bikinilinjen gör väl de allra flesta av oss kvinnor. Att ta bort hår på kroppen är dock inget nytt. Redan på 400-talet f.Kr. i den klassiska grekiska konsten fanns de skönhetsideal vi relaterar till idag.

Foto: Peter Segermark, copyright: Nordiska Museet. Bild från utställningen HÅR på Nordiska Museet som jag invigde hösten 2012.

Den antika konsten har skapat den nutida prototypen för skönhet. Kroppen har kallats själens fängelse och döden har setts som en stor befrielse, då själen äntligen blir fri. Under antiken tränade, kultiverade och disciplinerade man sina kroppar. Kroppen skulle vara en värdig boning för själen.

På sajterna www.hig.se och www.shenet.se har jag lärt mig ett och annat om vårt kroppshår. Det mest intressanta är att man tycker att kroppsbehåring på kvinnor är onaturligt. Kvinna som man föds med c:a 5 miljoner hårsäckar, varav 100 000 -200 000 på huvudet. Kvinnor som har en massa fjun i ansiktet får dessutom mindre rynkor – intressant, jag har läst det förr. En annan intressant vinkel är att det hår man har är till för att skydda kroppen från sol, nötning och damm.

På ett seminarium jag deltog i fick jag reda på att flickor på 12 år undrar hur de ska avlägsna all sin kroppsbehåring! Då kände jag att saker och ting gått lite över styr, men så är det. Jag kan förstå att som förälder är det nästan omöjligt att bemästra all information dessa små töser får utifrån. Jag glömmer själv aldrig då min make var hos barberaren i Turkiet. En oerhört skicklig ung man som hanterade kniven med bravur, drog bort småhår i ansiktet med trådar och vaxade i öron och ögonbryn. Han gjorde en jättefin behandling. När han sedan studerade mig lite närmre blev han förskräckt över mitt fjun i hela ansiktet. Han ville genast dra bort det, eftersom det är tradition i orienten. Jag föll inte för frestelsen utan vill gärna ha min mustasch ifred. Det var en ganska rolig upplevelse.

Nej, jag nöjer mig med ytterst traditionell hårborttagning. Självklart ska man göra det som passar en själv bäst även om man tar bort hår man har eller låter det växa fritt. Jag blir mest konfunderad över hur man ska utradera hela sin lilla kropp och göra om den totalt och bli itutad att man aldrig duger.

Kommentera

Lästips

Skostorleken

av Camilla Thulin söndag, 28 april, 2013

Kusin Thomas Recept

av Camilla Thulin söndag, 11 maj, 2014

Packa rätt

av Camilla Thulin onsdag, 20 maj, 2015

BRUDAR

av Camilla Thulin söndag, 10 februari, 2013

Parisadresser för båda

av Camilla Thulin onsdag, 10 oktober, 2012

Tumla runt

av Camilla Thulin söndag, 11 mars, 2018

Klädd i svart – mina bästa tips

av Camilla Thulin söndag, 1 september, 2013

Kostymskolan, del två.

av Camilla Thulin söndag, 1 september, 2013

Svårtuggad kokkonst

av Camilla Thulin onsdag, 17 juli, 2013

Jan Hietala om män i lycra

av Camilla Thulin onsdag, 1 januari, 2014
Bläddra i arkivet