Fort nyårsfin

onsdag, 26 december, 2012 av Karina Ericsson Wärn
Då och då behöver du ge huden en rengöring på djupet och en hjälpande hand på traven i arbetet med att förnya sig. En riktig klassiker är att ta ett ansiktsångbad följt av en djuprengörande mask.
  Att ägna sig åt en djuprengöring kräver förstås lite mer tid än vad den återkommande kvällsritualen gör. En ansiktsmask tillsammans med ett muskelavslappnade bad är en utmärkt avslutning på en stressig dag – kanske med ett glas vin på badkarskanten.   Ångbad Ett klassiskt ångbad är första steget i en riktig djuprengöring. Börja med att göra rent ansiktet enligt rengöringens ABC. Koka sedan upp en kastrull med vatten och tillsätt antingen fyra påsar vanligt kamomillte, som har en lugnande effekt, eller en specialprodukt. Facial Steam Bath från holistiska Dr Hauschka, som bland annat innehåller tusensköna och hasselnöt, är toppen. Den är framför allt avsedd för fet och oren hy och mjukar upp porerna så att eventuella pormaskar sedan går lättare att få bort (se: Problem?). När vattnet har börjat koka tar du av kastrullen från plattan och lutar dig över ångan. Skapa ett litet tält över huvudet med hjälp av en handduk. Blunda och låt ångan verka i tre till fem minuter. Massera sedan gärna ansiktet med en lätt peelingprodukt, skölj med ljummet vatten och klappa huden torr. Avsluta med att applicera en ansiktsmask. Ansiktsmask Du behöver inte alltid ta ett ångbad innan du lägger en ansiktsmask utan kan applicera den direkt på väl rengjord hy. Anpassa ansiktsmasken efter din hudtyp. Har du torr hy ska du satsa på masker som innehåller hyaluronsyra eller glycerin. Har du problem med akne väljer du en som innehåller sulfur. Den feta lite oljiga huden mår bra av lermasker och för den normala eller blandade huden är en antioxidantmask alltid bra. Nu behöver du inte memorera krångliga ämnesnamn utan välj ansiktsmask efter vad du har för behov. Läs på förpackningen vilken hudtyp den passar för och följ anvisningarna för hur länge den bör sitta och hur den ska tas bort. Har du torr hy och lägger en fuktgivande mask på kvällen kan du låta den sitta kvar över natten. Klappa bara väldigt lätt bort eventuellt överflöd. En pålitlig räddare i nöden är Helena Rubinsteins mask Hydro Urgency. Kom ihåg att alltid lämna det känsliga ögonpartiet fritt från ansiktsmask. Du behöver inte heller lägga en och samma mask över hela ansiktet. Har du akne i pannan och är torr på kinderna kan du lägga en anti-aknemask i pannan och en fuktgivande, krämig mask på kinderna.   Några ansiktsmasker att göra själv Visst är det en särskild lyxkänsla att kunna botanisera bland sköna förpackningar i badrumsskåpet, men om ansiktsmaskerna skulle vara slut finns det godsaker i köket som kan göra nytta. Och att röra ihop sin egen skönhetskur med helt naturliga råvaror kan vara ganska tillfredsställande.   Några enkla gör-det-själv-recept: Uppmjukande och utslätande ansiktsmask mot rynkor 1 glas naturell yoghurt 1/2 finriven gurka Blanda yoghurt och gurka. Smörj in smeten och låt verka i tio minuter. Skölj av med ljummet vatten. Eftersom masken är lättflytande är den enklast att använda i badet.   Lugnande och fuktgivande ansiktsmask 1 tsk filmjölk eller naturell yoghurt 1 tsk honung Blanda ingredienserna. Smörj in den tunnflytande smeten och låt verka i tjugo minuter. Tvätta av med ljummet vatten. Det här är min gör-det-själv-favorit. Perfekt dagen efter när huden kan kännas trött och behöver en extra kick.   Renande och sammandragande ansiktsmask 2 dl havremjöl (havregryn som är stötta i mortel) 3 msk färskpressad citron 2 msk kallpressad mandelolja vatten Blanda ingredienserna. Använd så mycket vatten som behövs för att få en bra konsistens. Applicera masken och låt den verka i femton minuter. Skölj av med ljummet vatten. Den här masken renar och drar ihop porerna och är bra för fet hy. Mandelolja finns på apoteket eller i hälsokosten.   Antirynkmask 2 msk vetemjöl 2 msk honung 2 msk mjölk Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Applicera på ansikte och hals och låt verka i tjugo minuter. Skölj av med ljummet vatten. Det sägs att den här masken kan förebygga rynkor om man lägger den regelbundet. Glöm inte att alltid återfukta huden efteråt med en bra fuktkräm för ansiktet. Och kom ihåg att tron kan förflytta berg.   Uppstramande ansiktsmask 1 äggvita Vispa äggvitan och pensla den på ansiktet. Låt den verka i tio minuter och skölj sedan av med ljummet vatten. Den här klassikern kallas också för Askungemasken eftersom den kan strama upp huden tillfälligt för en afton på stan.   Uppfräschande ansiktsmask 1 äggula 2 tsk vetekli 2 tsk honung 1 tsk färskpressad citron Blanda ingredienserna till en smet och applicera på ansikte och hals. Låt verka i femton till tjugo minuter. Skölj av med ljummet vatten. En uppfräschare som fungerar bra på alla hudtyper. Citronsaften kan ersättas med äppelcidervinäger.      

Kommentera

Lästips

Lika låg lön?

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 januari, 2013

Lammfärsbiffar

av Karina Ericsson Wärn söndag, 19 januari, 2014

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014

Stuprör

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 oktober, 2013

Peeling och botox

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 mars, 2014

Skinnpaj

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 oktober, 2012

Vaginal massage

av Karina Ericsson Wärn söndag, 23 februari, 2014

Underklädestvätt

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

Torr hy?

av Karina Ericsson Wärn fredag, 1 december, 2017

Kusin Thomas recept

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 9 april, 2014
Bläddra i arkivet