Underbara spetsar

fredag, 27 oktober, 2017 av Karina Ericsson Wärn
Ett elegant champagnefärgat set i satin och spets från klassiska Aubade, eller kanske en matchande trosa och behå i mjuk leopardmönstrad bomull från Frankly Darling? Ja, morgonens påklädning är ett kärt besvär. Att bära vackra små underverk under vardagsuniformen jeans och t-shirt är en vardagslyx alla borde unna sig.

Sensuella underkläder, som mycket annat raffinerat, är i stort sett en fransk uppfinning. Fransyskorna har alltid varit om sig och kring sig med sina underkläder, och det är just därför den lilla slinkiga dekorerade trosan av shortsmodell som blev populär på 1930-talet fick namnet ”french knickers” – franska trosor. Och behåns uppfinnare, det är förstås en fransyska – vid namn Hermine Cadolle.

1889 startade den driftiga Cadolle en underklädesbutik i Buenos Aires. Samma år presenterade hon den första behån som hon skapat genom att helt enkelt klippa isär och modifiera en korsett. Drygt trettio framgångsrika år senare, 1910, slog Cadolle sig ner i Paris på eleganta rue Cambon. Och där finns man kvar än idag. Gör gärna ett besök! Butiken ligger på 4, rue Cambon. Vill man ha en måttbeställd behå eller korsett (vilket är värt varenda öre om man är lite storbystad), då beställer man tid hos haute-couture ateljén runt hörnet på 255, rue Saint-Honoré där tar barnbarns barnbarnet (eller vad det nu blir) Poupie Cadolle ens mått och förhör sig om vad man har för önskemål.

Underklädernas kanske sorgligaste kapitel är annars utan tvekan 1970-talet. Antimodets decennium som gjorde spets och ”raffiga” underkläder till något bokstavligen syndigt. Då gällde en naturlig look, som visserligen ledde till att vi fick mjuka ”osynliga” behåar. Somliga med hål för bröstvårtan, för de som faktiskt inte hade lust att kasta behån. Det var nu franska DIM skapade sin succémodell av hälar från något så tunt som nylonstrumpor. Följsamma och sköna, men inte särskilt mycket till stöd.

Idag bågnar återigen underklädesavdelningarna av utmanande underverk. Känner du dig lite främmande för de feminina spetsarna så ta en titt på Hanros sömlösa mjuka under. Det var Hanro som smekte Nicole Kidmans kropp i Stanley Kubricks erotiskt kittlande film ”Eyes Wide Shut”.

Kommentera

Lästips

Friterad blomkål

av Karina Ericsson Wärn söndag, 24 februari, 2013

Läsarfråga om stickat

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 7 januari, 2015

Vaginal massage

av Karina Ericsson Wärn söndag, 23 februari, 2014

Häng med till Krakow

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 mars, 2014

Enkel puttanesca

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 maj, 2017

Lammfärsbiffar

av Karina Ericsson Wärn söndag, 19 januari, 2014

En väldoftande historia

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 oktober, 2015

Bästa julklappen

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 12 december, 2013

Läsarfråga om strumpor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 augusti, 2017

Korsettens fasta grepp, del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 1 maj, 2013
Bläddra i arkivet