Smycken

söndag, 18 maj, 2014 av Karina Ericsson Wärn
Marlene Dietrich: Jag har aldrig hatat en man tillräckligt mycket för att lämna tillbaka smyckena.

tumblr_lsw14dgXTA1qmfuy9o1_500

 

Diskreta tystlåtna små falska (eller äkta) pärlor i öronsnibben. Dinglande storslagna antika smycken. Donglande kraftiga plexiarmband fyndade i en låda där allt kostade nästan ingenting. Oavsett pris eller ursprung, så återspeglar valet av smycken ens personlighet. Och man kan ju faktiskt vara olika personer, vid olika tillfällen. Snäll slätstruken mamma på förmiddagen. Effektiv förhandlare på eftermiddagen. Och utmanande partydrottning på kvällen. Sortera dina smycken efter stil – så är det lättare att hitta rätt när det är dags att använda dom. En grund låda i en hurts, försedd med små olika kartonger, funkar bra som smyckeskrin. Plastlådor med fack, från hobbyavdelningen – är också en bra hjälpreda, särskilt om man samlar på örhängen.

Smycken och olika ansiktsformer:

Regeln är enkel. Långt blir ännu längre ihop med långa former, runt blir rundare ihop med bulliga och runda former.

Vilar ansiktet på en liten kort hals skall man undvika breda så kallade ”chokers”, satsa på tunnare halsband istället, som inte för tankarna till hundhalsband och strypning. En kort hals framstår som längre och läckrare med hjälp av långa hängande örhängen.

Har du ett runt litet fint ansikte, och inte vill se rundare ut, så skall du undvika bulliga runda örhängen som understryker det runda, satsa på långa hängande modeller istället som hjälper ett runt ansikte att se smalare ut.

Tänk på att:

Kliar det? Det kan vara nickelallergi. Rådgör med din doktor.

Det är rart att vissa ringar efter ett tag är omöjliga att ta av. Men det är inte bra för blodcirkulationen eller huden. Om älsklingsringen blivit för trång, ta den till en guldsmed som gör den lite större.

Pärlor kräver underhåll. Halsband som används varje dag bör träs om en gång om året. Pärlor förlorar lätt sin lyster i kontakt med parfym, krämer, smink och deodoranter.

Klämmer öronclipsen? Det finns små silikonkuddar att fästa på clipsens insida, som gör nypet mjukare.

Har du ett smycke, som verkligen är speciellt. En iögonfallande brosch, ring, ett armband eller ett halsband – så visa upp det i ensamt majestät genom att klä dig någorlunda neutralt och låt de andra accessoarerna stanna hemma.

Ju enklare din klädsel är, desto mer smycken kan du komma undan med.

För lite är alltid bättre än för mycket, sägs det. Men jösses, bestäm själv. Kräma på om du vill!

Tänk på balansen och proportionerna. Om du bär ett par riktigt ordentliga iögonfallande örhängen, så glöm bort halsbandet. Är halsbandet istället i blickfånget, så låt det vara det – och välj små och diskreta örhängen.

Kommentera

Lästips

Vintage i Paris

av Karina Ericsson Wärn lördag, 25 augusti, 2012

Dofttips

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 23 juli, 2014

Ut ur garderoben, del 3.

av Karina Ericsson Wärn fredag, 24 augusti, 2012

Kusin Thomas recept

av Karina Ericsson Wärn söndag, 27 april, 2014

Haute couture, del 2.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 mars, 2013

Lika låg lön?

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 januari, 2013

Galna skönhetsideal

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 18 december, 2013

Klockor

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 december, 2013

På resa med Palmgrens

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 januari, 2015

Mamma Punk

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 27 oktober, 2015
Bläddra i arkivet