Uppdaterad sminkrutin

söndag, 15 maj, 2016 av Karina Ericsson Wärn

Husmorsgymnastik_461_300

Det är otroligt lätt att fastna i gamla rutiner. Vissa skall man absolut behålla (som morgongympan) andra behöver slängas överbord (hejdå rökning), och ytterligare andra behöver uppdateras. Själv håller jag hårt i min lilla morgongymparutin, den håller ryggontet borta. Rökning sysslar jag gudskelov inte med, så jag behöver inte ens försöka sluta. Men sminkrutinen kände jag behövde sig en uppdatering, så för ett tag sedan var jag och kollegan Tove på kurs hos kära Fru Stödberg. Jösses vad snygga vi blev! Och jag lärde mig att jag inte alls behöver hålla på och dutta med dyra concealers, det räcker så bra med rätt foundation. Och ögonsminket har nu blivit brunt, istället för svart och grått. Och, jag haver investerat i ett solpuder som när det är rätt applicerat ger ansiktet en schysst kontur. Det är aldrig försent att lära nytt! Boka gärna en dejt med Stödberg om du vill få en ny syn på dig själv. Du hittar henne i ”marginalen” på sajten. Nu över till lite gamla sminkmetoder…

23047f1ae799485718e6f757d666b025

På 1960-talet togs ögonsminkningen till aldrig tidigare skådade höjder med hjälp av plaster, syntetiska fetter och lösningsmedel. Det började 1959 med filmen Kleopatra där Elizabeth Taylor uppträdde i scen efter scen i ständigt nya fantasifulla ögonsminkningar och kläder. Två år senare lanserade Max Factor den första flytande eye-linern, Hi-Fi Fluid Eye-liner. I Sverige hade Kleopatra-filmen premiär först 1963 och eye-liner blev en glosa i svenska språket samma år.

1966-1967 blev engelska Twiggy den första supermodellen. Hennes ögonsminkning, skarp svart eye-liner längs ögonfransarna, skarp svart globlinje på ögonlocket, skarpa svarta nedre ögonfransar, allt målades på med med mycket fin pensel och flytande eye-liner. Det skulle inte se naturligt ut utan vara djärvt och mycket.

twiggyDM200207_468x515

Tidig sminkning med kohl skilde inte på eye-liner och ögonskugga. Några skarpa linjer kunde ju ändå inte göras utan allt suddades ut med fingret. Kring 1900 rapporterades en udda sed från europeiskt nattliv: Prostituerade i både Paris och Stockholm målade mörka skuggor under ögonen. Det slog aldrig igenom i breda lager utan förblev ett kännetecken för prostituerade tills det på 1930-talet sades vara föråldrat.

images

Färgade ögonskuggor blev populära under 1920-talets Egyptenvåg bland dem som vågade: blå, lila, gröna, turkos. 40-talet var också ett ögonskuggat år men de var som resten av sminket diskreta: gråblå, grågröna, grönblå. På 1960-talet kom starka ljusa färger kom tillbaka för att matcha den distinkta eye-linern längs ögonfransarna: ljusblått, ljusgrönt, silver över hela ögonlocket och ibland ända upp till ögonbrynet.

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Vaginal massage

av Karina Ericsson Wärn söndag, 23 februari, 2014

Enkel puttanesca

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 maj, 2017

Dold pärla i Stockholm

av Karina Ericsson Wärn lördag, 13 juni, 2015

Luvtröjan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 mars, 2014

Alexander McQueen del 2/4

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 juni, 2014

Möte med Chantal Thomass

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Promenera mera

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 februari, 2013

Grevinnans mustasch

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 10 januari, 2019

Korsetter och andra under. Del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 28 november, 2012

Kom och träffas!

av Karina Ericsson Wärn lördag, 1 februari, 2014
Bläddra i arkivet