Rätt rouge!

söndag, 15 november, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Vem har inte stått framför spegeln med insugna kinder och försökt komma fram till var kindbenet börjar och slutar och var det egentligen är som högst? Att följa tidningarnas make-up tips om hur rouge ska appliceras (eller något annat) är inte alltid så lätt. Inte minst för att vår anatomi är personlig. Kroppsdelarna må sitta på samma ställe, men då vi kommer med lite olika former, inte bara över rumpan utan också i ansiktet, så kanske vi inte alla passar i ett brunt rouge över hela kindbenet.

1927-Clara-Bow

Det här med smink är också otroligt tidsbundet. Tänk bara på alla kostymfilmer som skall utspela sig på 1700-talet. Det går att se direkt om de är inspelade på 50-, 70-, eller 2000-talet. Visserligen vet vi ju i vilken tid Kirsten Dunst hör hemma. Men trots skickliga maskörer som jobbat stenhårt för att få fram tidstrogna bleka 1700-tals anleten så avslöjar sminkningen filmens inspelningsdatum. Och trenderna för hur vår make-up skall se ut passerar inte bara förbi med hög hastighet, olika stilar lever också parallellt.

Färgstark 80-tals brud? Naturbarn? 20-tals chic? Så det här om var man skall applicera rouget, det är också en högst individuell historia. Individuell är också valet av färg på rouget. Gillar du svarta kläder, blekpudrat ansikte och hyllar det dekadenta 30-talet, ja där är tidstypiska röda kindrosor modellen. Är du mer inne på en mer naturlig linje, ja då är ett rouge som drar åt aprikos kanske det rätta. Prova dig fram och lita på din egen intuition och smak.

ArtDeco-Cream-Rouge-For-Cheeks-and-Lips-in-17-Creamy-Mauve-Review-and-Swatches-1

Framhäv med rouge. Det finns två olika sätt att gå tillväga på när det gäller rouge. Man kan applicera rouge för att se fräsch och pigg ut, och man kan använda sig av rouge för att ge ansiktet lite mer struktur. De flesta av oss nöjer oss med den första varianten och duttar lite rött på kinderna för att inte se sjuka ut. Och det räcker faktiskt! Att skapa struktur med hjälp av rouge är svårt och resultat blir gärna ett flammigt smutsigt ansikte. Inte snyggt. Så, jag föreslår att du håller dig till att använda rouge som en snabb väg till en fräsch pigg look.

Puder, gel eller krämrouge. Att få puderrouget att hamna rätt, och framförallt i lagom mängd, kan kräva lite övning, men övning ger färdighet. Gå aldrig direkt från rouget till kinden med rougeborsten, utan slå alltid först av överflödet. Rouget skall sitta på kinderna, inte under. Kom ihåg att kolla resultatet i dagsljus, för det är väldigt lätt att överdosera. Krämrouge är enklare att applicera då de lätt smälter in i huden. Krämrouge ser också mer naturligt ut. Det krämiga rouget duttar du ut på kindbenskudden som är den högsta punkten i ansiktet när du ler stort. Tona sen ut rouget med fingrarna. Arbeta tills rouget smält in i ansiktet, det får inte finnas några kanter någonstans. Hår långt bak eller fram rouget ska ligga på kindbenet, är upp till var och en. På somrarna är det fint att även låta näsryggen och hakspetsen få sig en lätt touch av rouge, det ger en lite solkysst look. Rouge i gel form ger transparanta naturliga kindrosor, men det gäller att vara väldigt pricksäker och lätt på handen när man jobbar med en gel då det snabbt sätter sig fast på kinderna och inte går att arbeta ut på samma sätt som en krämvariant. Gelrouge appliceras med fördel med en liten svamp, medan krämrouge appliceras enklast med fingrarna vars kroppsvärme hjälper till att få rouget att smälta in naturligt. Tänk alltid i termen av runda former när det gäller att applicera rouge, skapa inga långa streck i ansiktet.

african-american-makeup-tips

Överdoserat? Blev kinderna lite väl upphetsat röda? Ta en liten bomullstuss och försök lyfta bort överflödet genom att klappa på de heta kinderna lite försiktigt. Släng dig inte över flaskorna med rengöringskräm för det leder bara till ett kladdigt ansikte. Ett transparant puder kan också dämpa rodnaden.

Skapa struktur. Vill du prova med att skapa struktur så gäller rouge i puderform, och företrädesvis i färger och toner som brunt, beige och kamel. En rougeborste är ett måste. Den är kortare än en puderborste och har ofta lätt snedställd borst. Ta lite rouge på borsten slå den lätt mot handen så att överflödet trillar av. Svep över kindbenen i en lätt båga som går från örat fram till ansiktets mitt. Använd borstens hela bredd när du sveper fram med ditt magiska rouge. Från örat till ansiktets mitt kanske i sig låter lite svepande. Men tänk dig att rörelsen går från ögonhålans nedre linje till den punkt där kinden börjar svänga in. Är du riktigt avancerad arbetar du med två pudertoner. Du grundar med ett mörkare över kindbenet. Fira sedan av ett bländande leende mot din egen spegelbild. Doppa puderborsten i den ljusare nyansen (glöm inte att slå av överflödet!) och applicera med en lätt cirkelrörelse rouget på kindernas rundning. Voila!

80's 1

Över eller under kindbenet? Enklast och snyggast är alltid att applicera rouget på kindbenet, men har du ett väldigt runt ansikte, så kan du absolut prova att låta rouget ligga strax under kindbenet, för det gör att ansiktet upplevs som lite mindre runt. Men, lätt hand gäller förstås!

Rätt ordning. Puderrouge, som ger en mattare känsla, lägger du med fördel ovanpå pudret, om du använder ett sådant. Krämrouge lägger du däremot på innan pudret.

Kommentera

Lästips

Elie Saab

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 januari, 2013

Klänningen, del 2.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 april, 2013

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014

En väldoftande historia

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 oktober, 2015

Kycklingrecept

av Karina Ericsson Wärn söndag, 31 mars, 2013

Antonio, Yves & Karl.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 december, 2013

Lite om smycken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 juli, 2017

Mjuk och len kropp

av Karina Ericsson Wärn söndag, 24 november, 2013

Walter van Beirendonck

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 september, 2014

Korsetter och andra under. Del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 28 november, 2012
Bläddra i arkivet