Peeling och botox

söndag, 2 mars, 2014 av Karina Ericsson Wärn
Att utsätta sig för både skarpa preparat och vassa knivar för att bli ett par snäpp snyggare gjorde vi redan på 1880-talet. Då blev ”skinning” blev populärt i USA.

1880-woman-seated

”Skinning” gick ut på att kvinnor hos särskilda ”peelers” fick det yttersta hudlagret bortfrätt med hjälp av den giftiga syran fenol. En behandling som ledde till att ansiktet blev både fruktansvärt svullet och småsårigt. Småningom bildades ny hud, som förstås upplevdes som yngre än den gamla avlägsnade. Ett tillvägagångssätt som används än idag, fast nu med lite mildare syror.

Tidig plastikkirurgi, vid 1900-talets början, gick ut på att injicera paraffin under huden för att fylla ut kinder och ögonlock. Även kosmetisk kirurgi med hjälp av skalpell fanns att tillgå för den djärve. Oftast handlade det om att korrigera en näsa. Men också reguljära ansiktsluft gjordes, vilka ofta resulterade i missnöje då det inte var ovanligt att förlamningar inträffade med ett delvis hängande ansikte som resultat.

”Clipping” var en annan tidig 1900-tals metod som gick ut på att musklerna mellan ögonbrynen helt sonika klipptes av vilket ledde till att det blev omöjligt att rynka ögonbrynen. Resultatet blev förstås en panna utan rynkor mellan ögonbrynen. En slags föregångare till dagens botox behandling där muskulaturen istället förlamas på kemisk väg.

 

 

Kommentera

Lästips

Svalkande Sima

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 3 maj, 2016

Madame Grès, del 1.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 maj, 2017

Boktips: Sloane ranger

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 oktober, 2012

Skinnpaj

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 oktober, 2012

Cooking Classes Bodrum

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 februari, 2015

Vem var Monsieur Dior?

av Karina Ericsson Wärn lördag, 6 januari, 2018

Lite om denim

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 april, 2018

Flyga med hund

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 januari, 2016

Grått är flott

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 december, 2012

Trenchcoaten

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 april, 2013
Bläddra i arkivet