Walter van Beirendonck

onsdag, 10 september, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Geni eller galenpanna? Ja, skillnaden kan ju vara hårfin. Och när det gäller modedesignern Walter van Beirendonck, så är han nog både och. Men, framförallt är han en sann provokatör som alltid predikar säker sex. Alltid. Ibland som clown.

IMG_0855

Modevärlden älskar att provocera. Kanske beror det på att minsta skymt av en stjärtskåra skapar rubriker i dagspressen. Och modets eviga ”enfant terrible” är förstås den välkända Jean-Paul Gaultier. Busgrabben som retas genom att vända upp och ner på begrepp och konventioner. Men ska man vara riktigt petig så är JPG i jämförelse med sin belgiska kollega Walter van Beirendonck en välartad söndagsskolegosse.

JPG har visserligen låtit pensionärer gå på catwalken, och därmed utmanat branschens Lolita fixering, och klätt killar i kjol – men han har alltid följt spelreglerna och kittlat lite lagom. Skäggiga Walter van Beirendonck däremot, har från allra första början gått sin egen väg i sina kraftiga motorcykelboots. Utan hänsyn till några som helst konventioner. Under tidigt 90-tal lade han ut hela sina kollektioner på nätet – till allmän beskådan och modebranschens förskräckelse. För vad skulle nu hända med inbjudningslistorna till catwalkens första parkett som var så hårdbevakade att de kunde leda till både slagsmål och svartabörshandel – om man bjöd in kreti och pleti?

Med ett klick utmanade Walter van Beirendonck modevärldens elitism och punkterade själva dess fundament, ”exklusiviteten”, genom att ge vem som helst tillträde till sina visningar. Låter det som en variant på www.style.com, eller vilken välillustrerad modeblogg som helst? Visst. Men det här var i en tid då enbart pionjärer hade e-postadress och många var av övertygelsen att det här med internet var en fluga som skulle gå över. På ungefär samma sätt som en baksmälla så småningom planar ut för att försvinna helt.

Men vem är då Walter van Beirendonck? Ja, han är född 1957 i Brecht, Belgien. Som 20-åring började han studera ”Fashion at Royal Academy of Fine Arts”. Då, 1977 existerade mode ”Made in Belgium” inte i den internationella modepressen, belgisk design var minst sagt en intern affär. Något som radikalt kom att förändras med ”Antwerpen 6”. En sextett bestående av Ann Demeulemeester, Dirk van Saene, Dirk Bikkemberg, Dries van Noten, Marina Yee och så Walter van Beirendonck. Det som förenade gruppen var att de vistats i samma klassrum på akademin i Antwerpen. En fyraårig utbildning som startar med sextio hoppfulla elever, och slutar med fyra härdade. Jeans var förbjudet och endast en kjollängd existerade (till knät). Regler som ”Antwerpen Six” kom att bryta mot. Snart började de visa sina rebelliska kollektioner tillsammans, vilka stod i bjärt kontrast till dåtidens glamour estetik med Sue Ellen från tv-serien Dallas som stilideal. Plötsligt dök ord upp som ”intellektuell” och ”dekonstruktion” upp i rapporter från modevisningarna. Och för medlemmarna i Antwerpen 6” kom det absoluta genombrottet 1987 då man packade sina alster i en bil för att visa upp vad man kunde under Londons modevecka. Succén var omedelbar, ”Antwerpen 6” blev ett lika viktigt begrepp som ”Diors New Look” och skolans modeavdelning som grundats 1964 av Mary Prijot blev legendarisk över en natt.

IMG_0853

Walter van Beirendoncks färgstarka småknasiga kläder har ett så tydligt grafiskt formspråk att de ibland mer ser ut som trafiksyltar än något annat. Med sina kollektioner, som alltid är inspirerade av framtiden och primitiva mönsterbilder såsom klantatueringar från topp till tå – utmanar Walter van Beirendonck nu inte bara den traditionella garderoben, utan uppmanar också alltid till bot och bättring. ”Open the door to a better future” manade till exempel kollektionen 2004. Och ständigt predikar han säker sex.

Walter van Beirendonck är sedan 1983 nu inte bara designer av framförallt killkläder för vågade män. Två år efter att han examinerats vid akademin, var han tillbaka, som lärare. Och utöver sina technofuturistiska kollektioner skapar han också alla möjliga och omöjliga publikationer, är verksam som frilansande curator och driver utställningsverksamhet. I en av sina kollektioner, som vid presentationen på en varietéteater i Paris lockade fram många glada miner hos den annars rätt så coola publiken, (båda adepterna Henrik Vibskov och Bernhard Willhelm fanns på plats) så tog han ytterligare ett steg bort från allt vad konventioner heter. Utgångspunkten för kollektionen SEXCLOWN, som såg ut att vara som hämtad ur en fantasifull serietidning för vuxna, var Walter Van Beirendoncks förtjusning i avatarer, rituell afrikansk dockteater och hans egna fantasier om en slags ny framtida mjukisfetischism. Lycklig som ett barn, som just får leva ut sina innersta önskningar, poserade Walter själv bredvid sina muskulösa livslevande sexmaskins figurer som hade namn som Fuck Face, Butt Boy, Dick Head och Super Cum. Mister Body Bears stenhårda kropp var nedhälld i en korsett signerad korsettmästaren Mr Pearl och Love Bull hade en kostym med en broderad lycklig clown på ena ärmen. Den ”traditionella” fetischkostymen med harnesk i läder, och som bars av ett namnlöst muskelberg, visade sig vid en närmare titt (ja, man fick känna och klämma!) vara virkad! Och penishattarna var skapade av ingen mindre än den engelska kultmodisten Stephen Jones.

Seriefigurerna, eller de livslevande skyltdockorna om man så vill, var nu ingenting annat än avatar protoyper, som efter visningen skulle släppas fria i cybervärlden. Med SEXCLOWN lyckas därmed Walter van Beirendonck med det som så många konstnärer strävar efter, att upphäva gränsen mellan dikt och verklighet. Men också mellan könen.
I Second Life är ju det fritt fram att byta både form och identitet. Han kan bli hon, och tvärtom, eller både och. Med SEXCLOWN pekar därmed Walter van Beirendonck återigen finger åt modevärlden som ju styrs av kommersiella parametrar och ett mode som är uppdelad i herr och dam. På SEXCLOWN är det ingen väntetid, limiterad upplaga – eller ens ett pris. Det är bara att ge sig ut i Second Life och byta kläder med Butt Boy, eller varför inte Mister Sexclown, som ju förstås är Walter van Beirendonck själv.
Vi ses!

Walter van Beirendonck

Född:
4 februari 1957 i Brecht, Belgien.

Aktuell med:
Kollektionen SEXCLOWN för sommaren 2008

Arbete:
Designer och sedan 1985 lärare i mode vid The Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen.

Några Kollektioner:
Futureday (2004), Relics from the future (2006), Stop terrorising our world (2006/07).

Mer Walter: www.waltervanbeirendonck.com

Kommentera

Lästips

Skärp och midjor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 26 maj, 2013

Negresco

av Karina Ericsson Wärn söndag, 9 februari, 2014

En varuhusdoldis

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 augusti, 2012

Om rynkor och påsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 30 juni, 2017

Karlar och klädkoder

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 februari, 2014

Haute couture, del 2.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 mars, 2013

På resa med Palmgrens

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 januari, 2015

Beckmans modefrågor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 februari, 2014

Bloomsbury

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 oktober, 2013

Madame Grès, del 1.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 maj, 2017
Bläddra i arkivet