Fina händer

söndag, 22 september, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Det sägs att ingenting avslöjar vår ålder, såsom våra händer. Inte så konstigt, de är ju ständigt utsatta för väder och vind och utsätts för rätt hårda tag vid handdisk, trädgårdsarbete och annat grovgöra. Att använda diskhandskar och skyddande handkrämer är alltså smart.

I kategorin vanliga handkrämer, som mjukar upp, hör Neutrogenas och Kiehl’s handkrämer till många skönhetredaktörers favoriter. Det finns även särskilda handkrämer, med anti-ageing uppdrag och som klarar av att bleka pigmentfläckar. Placera handkrämen på ställen som gör att du kommer ihåg att använda den. Diskbänken, nattduksbordet, vid tevesoffan. Vill man ge sina händer en riktig föryngringskur kan man göra en microdermabrasion, hemma eller på salong. Och, glöm inte att applicera solkräm även på händerna – varje dag solen skiner.

Nattvantar. Är händerna väldigt nariga och torra kan det vara en god idé att smörja in dem med en fet barnsalva, och sedan sova med ett par bomullshandskar på. Apoteket har vad du behöver.

Manikyr. Att få händerna omskötta och naglarna fixade på salong är underbart skönt. I Paris finns det drop-in ställen i stort sett varenda kvarter, som inte är så dyra, vilket gör att de flesta fransyskor gestikulerar med minst sagt välmanikyrerade händer. Finns det varken tid, eller pengar, till regelbundna besök hos ett proffs, så är det bara att skapa sin egen lilla nagelvårds salong hemma. För vackra välvårdade händer är en manikyr en gång i veckan önskvärt. Det här behöver du:

 • En skål med ljummet tvålvatten
 • Handduk
 • Remover (utan aceton)
 • Bomull
 • Nagelfilar av sandpapper
 • Hovsticka (gummipinne för nagelvård)
 • eller orangepinne (av trä)
 • Topz
 • Nagelborste eller tandborste
 • Mandelolja i flaska, liten tratt samt skål
 • Fuktmask
 • Nagelbandskräm
 • Handkräm
 • Lack (under, färgat, över)

1. Börja med att ta bort gammalt nagellack.

2. Placera händerna i det ljumma vattnet, vila i åtminstone 5-1o minuter. Medan du har kvar händerna i baljan borstar du rent under naglarna. En tandborste går utmärkt.

3. Torka händerna och gå sedan på naglarnas längd med filen. Fila utifrån och in mot mitten, inte fram och tillbaka.

4. Doppa händerna i lite mandelolja som värmts så den blivit ljummen. Låt naglarna få sitt oljebad under 10 minuter. Oljan kan du återanvända, så häll tillbaks den i flaskan.

5. Peta försiktigt tillbaka nagelbanden. Använd hovstickan eller orangepinnen. Hovstickan är skonsammare.

6. Beroende på händernas kondition, lägger du sedan en mask på händernas ovansida. Du behöver ingen särskild handmask, utan tar samma burk som du använder till ansiktet. Låt masken vila 20 minuter, tänk på att sätta dig bekvämt.

7. Tvätta av masken. Torka. Massera in nagelbandskrämen. Smörj hela händerna med handkräm.

Ska du lacka naglarna så vänta några minuter, torka sedan av naglarna så att lacket får fäste. Bäst är förstås om du kan vänta med lackeringen till nästa dag.

Nagellack. Lack fäster bäst på en fettfri zon, så rengör nagelbädden med hjälp av en topz doppad i remover. Applicera alltid lacket med tre jämna penseldrag. Börja med det mittersta. Dra nerifrån och upp med en jämn rörelse. Under mörka och färgstarka nagellack måste du applicera en grund bestående av ett ofärgat underlack, annars riskerar du att naglarna blir missfärgade. Varje lager måste torka innan ett nytt appliceras. Minst tio minuter. Det färgade lacket lägger du helst på i två omgångar, för att få ett varaktigt resultat. Slutligen avslutar du med ett lager överlack. Nu måste dina snygga naglar torka i minst 30 minuter, helst ett par timmar. Lite planering krävs alltså. Har lack kommit utanför tar du enklast bort det med en särskild korrigeringspenna.

 • Gör rent nagellacksflaskans halsöppning med en topz doppad i remover. Det förhindrar korken att fastna.
 • Missfärgade naglar men vill ha en transparant lack för en naturlig look? Grunda med ett täckande hudfärgat, lägg sedan på ett transparant topplack.
 • Nagellack ska helst appliceras i två omgångar för ett hållbart resultat. Hinner du inte med det, och är nöjd med första omgången, så är det enda som kommer att hända att lacket fnasar av fortare. Mörkare lack kräver alltid mer precision än ljusa, så har du bråttom är en neutral färg alltid att föredra.
 • Nagellacket torkar fortare om du droppar en droppe nagelolja ovanpå lacket.
 • Aj då, blev det en ful repa i den nylackade nageln? Rädda missödet genom att doppa en tunn make-up borste i nagellacksremover, dra ett penselstreck över repan som mjukas upp. Sen snabbt på med ny färg. Glöm inte ett lager topplack.

Vilken färg? Rosa, orange, vinrött eller grönt lack? Det är förstås en smaksak, och en fråga om trender inte minst. På sommaren är det alltid snyggt med lite mörkare färg på tårna, och ljusare på fingrarna. Till en dramatisk partykväll är det läckert med mörka naglar, och till ljusa sommardagar fräscht med lite mer naturliga nyanser.

Fransk manikyr. En chic manikyr som innebär att nageln målas lätt rosa eller hudfärgad, och nagelns topp vit. Över det hela läggs sedan ett topplack. Det finns färdiga kit med mallar och alla flaskor man behöver, för att åstadkomma en fransk manikyr. En genväg är att använda en gammal hederlig vit nagelpenna. Kör den under nageln, fram och tillbaka. Applicera sedan lite nagelbandsolja på varje nagel, massera in. Avsluta med en så kallad buffer, som du polerar nageln med. Voila! Fina franska fingar på tre minuter.

Nagelnoterat:

 • Ta med ett eget lack till manikyristen. Då kan du bättra på hemma när det behövs.
 • Applicerar du läppglans med fingrarna? Massera in överskottet i något nagelband.
 • Polera gärna naglarna, men inte för ofta. Gör man det oftare än en gång i veckan så tar man bort nagelns yttersta skyddslager vilket leder till porösa och sköra naglar.
 • Håll nagelbanden på plats genom att ta för vana att massera ned dem mot nagelns bas efter duschen då de är uppmjukade och går med på det mesta.
 • Är naglarna i skiraste laget så grunda med en energigivande nagelförstärkare under nagellacket, eller använd den enbart.

 

Kommentera

Lästips

Värmespolar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 augusti, 2015

Fina skor

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 27 november, 2013

PARIS fullbokat

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 29 maj, 2014

Manlig skönhetsvård

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 november, 2013

Storleken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 5 maj, 2013

Skärp och midjor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 26 maj, 2013

Läsarfråga om strumpor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 augusti, 2017

Kostymskolan, del två.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 september, 2013

Nu blir det reklam!

av Karina Ericsson Wärn måndag, 17 december, 2012

Antonio, Yves & Karl.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 december, 2013
Bläddra i arkivet