Ansiktstvätt

onsdag, 21 november, 2012 av Karina Ericsson Wärn
En snygg makeup och ett ansikte med vacker lyster vilar alltid på en väl rengjord hud. Så låt oss fördjupa oss i ansiktsvatten, mousser, ångbad, rengöringskrämer, peelingar och andra sätt att bygga upp den perfekta grunden på – som skyddande dagkrämer, reparerande barriärer, C-vitamin på tub och nattarbetande magiska serum som lyfter.

Rengöring Vi börjar med att gå till sängs, men inte på filmstjärnevis med både smink och lösögonfransar kvar i ögonvrån. Nej, vi startar med det viktigaste – kvällsrengöringen. Att somna med sminket på gör att huden inte får ägna sig åt den viktiga återhämtning som den behöver för att må bra. Och mår huden bra så blir den fräsch. Hoppa alltså aldrig över kvällens rengöringsprocedur utan gör den till en lyxig ritual med sköna, väldoftande rengöringsprodukter i badrumsskåpet, bra redskap och hjälpmedel, som till exempel generöst med bomullsrondeller och kanske ett hårband. Och hur sent det än är och hur frestande det än må vara ska du aldrig gå till sängs med mascaran kvar. Ögonfransar som är stela av mascara bryts lätt av om du sover med huvudet nedborrat i huvudkudden. Och hur lång tid det tar för en ögonfrans att växa ut, ja, det ska vi inte ens tänka på. Det spelar ingen roll om du tvättar ansiktet med en krämig rengöringsmjölk som torkas bort med en mjuk ansiktsservett följt av ett ansiktsvatten på en bomullsrondell eller en skummande mousse som sköljs av med vatten. Det viktiga är att du hittar rengöringsprodukter som passar just din hud. Men för att kunna göra det måste du förstås veta vilken hudtyp du har – och det är inte helt lätt.

En guide till din hudtyp Den exponerade huden i ansiktet utsätts för en mängd påfrestningar. Ibland kanske det känns som om din hud är så kallat normal och vid andra tillfällen känns den definitivt torr, eller i alla fall torrare än vanligt. Att huden ändrar sig hör till, dels gör den det i och med att du åldras, dels gör den det av olika yttre faktorer som slitage och miljöeffekter. Huden påverkas också av vad du stoppar i dig. Allt partybetonat – som alkohol, rökning och för lite sömn – är stora fiender, liksom den underbara solen som vi ibland längtar så efter. För att man ska hitta rätt bland hudvårdsprodukterna är de anpassade efter några stora hudtyper. Utöver dem finns det förstås en mängd underhudtyper med olika speciella egenskaper och problem.

Normal hy – grattis, du har en hud som är ganska problemfri och varken känns torr eller glansig. Men en normal hud är mer ovanlig än vad namnet antyder.

Torr hy har lätt för att bli fnasig, torr och stram, särskilt efter rengöring. Den har ofta små porer och utvecklar sällan akne, men kräver mycket fukt och ett särskilt omhändertagande.

Fet hy känns oljig och är blank, särskilt i den så kallade t-zonen (panna, näsa och haka). Den har synliga porer och lätt för att få akne.

Blandhy är den vanligaste hudtypen. Huden är normal eller kanske torr på kinderna, medan t-zonen är en aning fetare.

Känslig, lättirriterad hy är extra känslig för både värme, kyla, torr luft och sol. Den är ofta fin och kan vara lätt genomskinlig. Ibland har den även ytliga, vidgade blodkärl.

Välj rätt rengöringsprodukt Att välja rätt rengöringsprodukt är A och O. Tvättar du ansiktet med en rengöringsprodukt som är för skarp i förhållande till din hudtyp riskerar du att tvätta bort för mycket av hudens naturliga fuktbarriär – som ska se till att fukten stannar kvar i huden men också förhindra att orenheter tränger in. Om huden känns för stram eller tajt efter rengöringen är det ett tecken på att du använder en för stark rengöringsprodukt och du bör då byta till en mildare. Upplever du att du är överkänslig mot en del hudvårdsprodukter och smink så kan en för stark rengöringsprodukt vara den egentliga boven i dramat.

Rengöringens ABC  Det är en smaksak om du väljer japanska Kanebos exklusiva rengöringsprogram Sensai, som kombinerar uråldrig visdom med avancerad teknologi, eller en mjölk från franska Vichy, som numera finns på apoteket. Men tvättar du ansiktet enligt rengöringens ABC och avslutar med en tvättlapp så behöver du inte använda ett ansiktsvatten som sista produkt, vilket många gör. Att undvika ansiktsvatten kan vara klokt eftersom de flesta innehåller alkohol som är uttorkande för huden. När huden blir för torr lägger talgkörtlarna in en högre växel och producerar extra mycket talg (sebum) – det som uppfattas som fett på hudytan – och det täpper till porerna och gör att du får pormaskar. Ett ansiktsvatten med alkohol är alltså inte en bra idé ens om du har fet hy.

Vill du till varje pris använda ansiktsvatten ska du välja ett utan alkohol. En annan variant, om du inte kan klara dig utan den fräscha känslan som en bomullstuss dränkt i något vått och kallt över ansiktet för med sig, är att välja ett gammaldags rosenvatten eller apelsinblomsvatten. De finns bland annat hos hälsokosten. Och glöm det där om att ansiktsvatten ”stänger porerna”. Det är rena rama nonsens. Porer är inga dörrar som kan öppnas och stängas.

Så här gör du rent ditt ansikte:

• Se till att få bort håret från ansiktet, även om det är kort. Använd ett hårband, klämmor eller en duschmössa. Tvätta också händerna innan du börjar med rengöringen.

• Om du använder en särskild ögon-makeup-remover ska du börja med den. Klappa in den med en bomullsrondell och liksom lyft bort ögonsminket. Undvik att gnugga och var lätt på handen. Området kring ögat är känsligt.

• Applicera din rengöringsprodukt på ansiktet och glöm inte halsen och hårfästet. Massera ansiktet lätt med fingertopparna samtidigt som du stryker ut rengöringsprodukten. Då får du fart på blodomloppet och kroppens naturliga förnyelseprocesser.

• Låt rengöringsprodukten få några minuter på sig att verka. Då lossnar både smink och döda hudceller lättare, vilket är viktigt för att inte den kräm eller olja du sedan applicerar bara ska lägga sig på ytan och inte tränga in ordentligt.

• Ta gärna bort rengöringsprodukten med en tvättlapp i frotté. Skölj den i ljummet vatten och krama ur – ta inte hett vatten eftersom det kan irritera huden. Lägg tvättlappen över ansiktet och klappa och massera försiktigt bort krämen, mjölken eller vad du nu använder. Skölj tvättlappen och upprepa proceduren ett par gånger tills du känner att den inte längre innehåller någon kräm eller mjölk. På det här sättet ger du också ansiktet en lätt peeling.

Rengöringsredskap För att rengöringsritualen ska gå så smidigt som möjligt bör du ha allt du behöver bekvämt till hands i badrummet. Och kom ihåg att inte spola ned vare sig tops eller bomullsrondeller i toaletten. Är du en riktig nattsuddare som ibland hoppar över rengöringen kan det vara klokt att köpa våtservetter som klarar av att ta bort både ögonmakeup och övrigt smink. Om du förvarar dem vid sängen finns det ingen ursäkt för att hoppa över rengöringen, men låt dem bara i undantagsfall ersätta en mer grundlig rengöring med produkter som är anpassade för just din hudtyp och livsstil.

Tvättlapp Om du använder en tvättlapp till ansiktet ska du skaffa dig ett helt gäng i en egen färg som bara får användas till ditt ansikte och ingenting annat. För att inte bakterier ska börja gro bör du maskintvätta tvättlappen efter två användningar med ett milt och naturvänligt tvättmedel.

Bra att ha i badrummet: ansiktsborste, bomullsrondeller, papperskorg, pappersservetter, tops, tvättlappar

Kommentera

Lästips

Föna, platta …göm

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 juni, 2013

Alexander McQueen del 2/4

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 juni, 2014

Norma Kamali och dunkappan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 februari, 2013

Ugnsbakad kyckling med klyftpotatis

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 september, 2013

Vintage fashion

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 8 april, 2015

Om skoklacken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 december, 2013

Känslig hy?

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 juli, 2015

Camillas lingonparfait

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014

Häng med till Krakow

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 mars, 2014
Bläddra i arkivet