Flyga med hund

onsdag, 20 januari, 2016 av Karina Ericsson Wärn

IMG_6652.JPG

Får ofta frågan om hur det är att flyga med hund. Vad är det som gäller? Hur bär man sig åt? Om man vill göra som vi gör, flyga med hunden i kabinen, så får hunden inte vara för stor. Kolla med respektive bolag vilka mått och vikter som gäller. Hunden måste under flygningen vara instängd i en av flygbolagen godkänd väska. Just mått och vikt gjorde att vi valde att bli med dvärgpudeln Kim för elva år sedan. Alla flygbolag tillåter inte hund i kabinen, så det måste man också ha koll på.

Själv bokar jag först mina flygbiljetter via nätet, med SAS eller Air-France. Skall jag ha med hunden kontaktar jag sedan bolaget och säger att jag vill lägga till en PETC, en PET IN CABIN. Bolagen har ett maxantal för hur många djur som får finnas i kabinen samtidigt. Och har någon passagerare anmält allergi, får inget djur finnas i kabinen. Under elva år som flygande hund har Kim dock aldrig fått nobben.

Väl framme på flygplatsen måste du checka in manuellt (vilket kan ta tid) då incheckningen vill se hund och väska (ibland kontrollväga) samt ha betalt för hundens biljett. En hunbiljett kostar idag cirka 60 euro för enkel resa i Europa.

En förutsättning för att resa med hunden är förstås att den har alla nödvändiga vaccinationer och ett pass. Det fixar man hos veterinären. Viktigt är att ha koll på vilka regler som gäller för införsel av djur för det land som du har som mål. Har du inte rätt papper med dig, sätts hunden i karantän omedelbums. Och när man kommer åter till Sverige, måste man alltid gå på röd sida i tullen. Där visar man upp hundpass med giltiga vaccinationer samt hunden som id-kollas av tullen så att dokument och hund matchar varandra. Voila!

Bild: Kim på ett av sina stamställen, Arlanda Express.

Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Kommentera

Lästips

Den inre resan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 11 augusti, 2013

Tumla runt

av Karina Ericsson Wärn lördag, 26 december, 2015

Pär Engsheden

av Karina Ericsson Wärn söndag, 5 januari, 2014

Camillas lingonparfait

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Tjuvar i modevärlden

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 1 augusti, 2013

Rätt rouge!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 november, 2015

Fort nyårsfin

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 december, 2012

Fira jul i Paris

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 december, 2013

Bästa gästen

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 december, 2013

Häng med till Krakow

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 mars, 2014
Bläddra i arkivet