Polon och Pucci

onsdag, 16 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Emilio Pucci (1914-1992) upptäcktes som designer när han 1948 susade nedför backarna i fashionabla skidorten Saint Moritz, iklädd egenhändigt designad skid-dress. Kompisen och Harper’s Bazaar fotografen Toni Frisell plåtade framfarten, kläderna och den glittrande snön som yrde. De förföriska fartfyllda bilderna hamnade under näsan på den legendariska moderedaktören Carmel Snow – och resten är modehistoria.

 

Puccis eleganta avslappnade sportiga look blev så efterfrågad att han vågade säga upp sig från jobbet som stridspilot i Italienska flygvapnet. Den medfödda markistiteln ”Marchese di Barsento” hängde dock med livet ut, precis som fäblessen för fäktning, skidåkning och allt som var vackert. Tänk er Roger Moore och Tony Curtis från ”Snobbar som jobbar”, inkarnerade i en enda person – och ni har Emilio Pucci i ett nötskal.

Med Emilio Pucci (som också hade ett förflutet som medlem av det italienska olympialaget i skidor) hade det glamourösa ”After-Ski” modet definitivt kommit för att stanna. Den välsittande praktiska polotröjan blev ett ”måste” inte bara bland dåtidens jet-set utan bland alla stilmedvetna.

Men polotröjan hörde inte bara hemma bland puckar och pistar. Den hörde även till de franska existentialisternas intellektuella ”dresscode” som i övrigt proklamerade basker på knoppen och svårtolkad bok i fickan. Än idag är polon rådande look på de intellektuellas huvudkontor, våra kulturredaktioner. Särskilt männen gillar polon, och ser den som en slags motvikt till affärslivets mer konservativa skjorta och slips. Iklädd polo, signalerar man på något sätt att den egna tanken är friare och inte köpt av kommersiella intressen.

 

 

 

Kommentera

Lästips

Wepler

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 8 januari, 2014

Modets Musor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 10 september, 2017

Årets Granntant 2013

av Karina Ericsson Wärn lördag, 16 februari, 2013

Om det här med vikt

av Karina Ericsson Wärn söndag, 7 oktober, 2012

Karins skofråga

av Karina Ericsson Wärn måndag, 29 maj, 2017

Dofttips

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 23 juli, 2014

Celluliter

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 23 januari, 2013

Bootcut à la Birkin

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 juli, 2013

Skepparkavajen

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 24 oktober, 2012

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014
Bläddra i arkivet