Omlotten

onsdag, 4 mars, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Omlottklänningen i mjuk stickad jersey uppfanns 1970 av Diane von Furstenberg. Den smickrande diagonala skärningen och att den var så lättskött, bara att slänga in i tvättmaskin och sen hänga upp på tork, gjorde den enkla modellen till en superframgång. Diane von Furstenberg reste USA runt på försäljningsturné, och hennes slogan ”feel like a woman, wear a dress”, gick hem. Ett perfekt plagg för en dubbelarbetande kvinna med både hushåll, jobb och barn att sköta.

DVF-1970-wrap-dress1

När Diane von Furstenberg sålt 5 miljoner omlottklänningar hamnade hon 1976 på omslaget till Newsweek, en tidning som annars bara hade manliga omslagspojkar med big business som specialitet. ”The most marketable woman since Coco Chanel” löd rubriken. Men för Diane von Furstenberg skulle affärerna småningom gå både mindre bra och riktigt dåligt. I slutet av 90-talet tar det dock ordentlig fart igen. Trendkänsliga stylister och modemedvetna unga damer hittar omlottklänningen i hippa second-hand butiker. Vintage blir trendigt och plötsligt hamnar 70-tals klänningen högst upp på alla modetidningars hett-just-nu-lista. Businessen tar fart igen. Diane von Furstenberg öppnar nya butiker, fyllda med omlottklänningar i de mest läckra färger och mönster. Billighetsaffärerna svämmar över av prisvärda kopior och det är bara att konstatera – omlotten är en äkta klassiker.

Om det sedan är en äkta DvF man har i garderoben, eller en postordervariant från H&M Rowells, eller en vackert mönstrad modell från Camilla Thulin, spelar ingen roll. Vad som spelar roll är dock vad man har under den. Följsam jersey kan vara nog så avslöjande. Ju mindre fast kropp, desto viktigare är det att tänka på grunden. En body är det mest perfekta plagget under en omlott, oavsett ålder och kroppskondition. Bodyn håller effektivt allt på plats, och kan beroende på hur formande den är också hjälpa den mest midjelösa att bli lite mer timglasformad. Kolla noga att bodyn greppar ordentligt om stjärten, för det är viktigt att dess naturliga rondör förblir intakt. VPL’s är ett no no igen. Glöm inte att det finns bodys med string.

Väljer du en tvådelad grund gäller det att satsa på en mjuk sömlös behå och trosor som inte syns. Om trosorna ska vara av modell string eller ett par tajta shorts är en smaksak.

Alla omlottklänningar, som har den enkla balinesiska sarin som förebild, kan ha en tendens att glida isär lite över bysten – så satsa på en behå eller body som tål att visas upp en smula. Och som också håller brösten i ett fast grepp så att omlotten just blir så där bekväm som den ska vara, och inte leder till några ofrivilliga och obehagliga striptease situationer.

Kommentera

Lästips

Klädvårdstips

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 april, 2014

10 Stiltips för båda

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 november, 2012

Diors parfymör

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 24 juli, 2013

Ut ur garderoben, del 1.

av Karina Ericsson Wärn fredag, 24 augusti, 2012

Läsarfråga om glasögon

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 19 november, 2014

Fira jul i Paris

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 december, 2013

Om det här med ålder

av Karina Ericsson Wärn söndag, 14 oktober, 2012

Basgarderob

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 februari, 2013

Paristapas

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 21 augusti, 2012

Skinnbyxan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 september, 2013
Bläddra i arkivet