Barda om hår: 3

söndag, 20 april, 2014 av Camilla Thulin
Hur ofta ska man egentligen tvätta håret? Som många av er vet är jag lat när det gäller håravdelningen, så jag tvättar håret kanske var sjunde eller tionde dag. Men vad säger då Jean-Pierre om detta med hårtvätt?

tumblr_moehy97AKO1qh1z3go1_500

 

”Tränar man mycket och blir svettig i hårbotten är det givetvis att föredra att tvätta ur salter och kalk som hårbotten utsöndrar. Annars är hårbotten ganska fiffig själv, den anpassar sig efter ditt tvättmönster. Ett hår blir inte så smutsigt som reklamen påstår. Dagens schampo kan göra mer än bara rent. Första tvätten gör rent och andra omgången vårdar schampot och ger till exempel protein till det sköra och skadade håret.”

”Satsa helst på ett något dyrare schampo som finns att köpa på hårsalong, dels för att det är mer koncentrerat och drygare än produkterna i dagligvaruhandeln, dels för att schampo och balsam är stora miljöbovar. Med produkter du kan handla på salong räcker det om du tar en klick stor som en enkrona och därför blir det mindre utsläpp för miljön. Det billiga alternativet kräver att du tar mer schampo och oftast vräker du på för att det är billigt. Och det blir både dyrt och dåligt i längden.”

”Att välja rätt schampo för sin hårtyp är viktigt. Fet hårbotten och torrt hår behandlas med schampo mot fet hårbotten, sedan reglerar man det torra håret med ett balsam för torrt hår, som absolut inte ska gå ner i hårbotten. Ser hårbotten fin ut, så tittar man på hårkvaliteten: Lockigt hår ska ha fuktberikande schampo och produkter. Färgat hår behöver färgbevarande produkter. Hår som är slitet antingen på naturlig eller kemisk väg behöver proteinberikande produkter. För dig som använder mycket produkter i ditt hår är ett djuprengörande schampo rätt melodi.”

”Övertvättas håret blir det lätt fett, huden försvarar sig genast mot uttorkning. Till dig som plågas – vilket den svenska kvinnan gärna gör eftersom normen är ett tjockt blankt rakt hår – av ett frissigt självlockigt hår, ladda håret  med fuktberikande produkter.”

Tack säger vi till Jean-Pierre Barda för denna hårskola i tre delar som nu är avslutad.

Kommentera

Lästips

Lammfärsbiffar

av Camilla Thulin söndag, 19 januari, 2014

Manlig skönhetsvård

av Camilla Thulin onsdag, 6 november, 2013

Ålderskris

av Camilla Thulin onsdag, 20 november, 2013

Potatis och mynta

av Camilla Thulin söndag, 30 juni, 2013

Skinnpaj

av Camilla Thulin onsdag, 31 oktober, 2012

Azzedine Alaïa

av Camilla Thulin måndag, 20 november, 2017

Årets Granntant 2013

av Camilla Thulin lördag, 16 februari, 2013

Storleken

av Camilla Thulin söndag, 5 maj, 2013

Läsarfråga om vintagetvätt

av Camilla Thulin lördag, 2 april, 2016

Bootcut à la Birkin

av Camilla Thulin onsdag, 10 juli, 2013
Bläddra i arkivet