Med slimmad budget i Paris

lördag, 25 augusti, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Paris marknadsför sig som en raffinerad och exklusiv huvudstad. Och visst är det så. Men Paris är inte bara en snobbig högborg specialiserad på dyra varumärken och en guldkantad livsstil – utan en mångkulturell storstad som det går att besöka utan att ha en förmögenhet på fickan.

Till att börja med gäller det att bo bra till en rimlig peng. Ett trevligt alternativ till Paris pyttesmå och superdyra hotellrum är chambres d’hôtes. Det vill säga ett rum hemma hos någon. I Frankrike finns ett flertal organisationer specialiserade på den här övernattningsformen. Parisutbudet innehåller allt från luxuösa våningar till roliga ateljéer. Somliga boenden ruvar på hemliga trädgårdar mitt inne i brusande stadskvarter, andra har källarvalv med egen spa-anläggning. Man kan till och med bo på husbåt på Seine.

Mer info hittar du här:

www.meetingthefrench.com

www.2beinparis.com

www.bedbreak.com

Om det känns det lite väl intimt att bo hemma hos någon finns det hotellpärlor för resenärer med slimmad budget. Ett stenkast från Place de Clichy, kvarteren som fotografen Christer Strömholm förevigade på 1950-talet och som än idag är hemvist transvestiter, ligger rara Hôtel Eldorado (18, rue des Dames, 75017 Paris Tél: +33 (0)1 45 22 35 21, Métro: Place de Clichy). Här råder en man tager-vad-man-haver estetik med inslag av kitsch. Atmosfären är väldigt familjär och de elva rummen är alla olika inredda och med souvenirer från hela världen. Rummen har vare sig teve eller hårtork. Eldorado har en fantastisk liten trädgård och en superfransk bistro som gärna grannarna frekventerar. Gatan som hotellet ligger på är lika pittoresk som priserna är låga. Dubbelrum från 60 euro.

Vill man ha gångavstånd till allt från Seine och Louvren till världens mest chica varuhus Le Bon Marché (22 rue de Sèvres, 75006 Paris, Métro: Sévres Babylon) samt den gröna lungan Luxembourgträdgården är Grand Hôtel des Balcons verkligen att rekommendera (3 rue Casimir Delavigne, 75006 Paris, www.balcons.com, Métro: Odéon). Här finns både teve och eftermiddagskaffe. Dubbelrum från 95 euro.

På franska hotell betalar man separat för frukosten. Och man känner sig alltid lurad då den franska hotellfrukosten ofta består av blaskigt kaffe och en croissant som inte ens är dagsfärsk. Har du behov av en rejäl frukost så köp yoghurt, frukt och ost i närmaste livsmedelsbutik och ha picknick på rummet. Morgonkaffet kan du ta på närmaste bar. Vill du hålla ordentligt i slantarna tar du kaffet vid bardisken, för det är billigare än att låta sig serveras vid ett bord. Och en normalstor kaffe med varm mjölk heter ”un crème” inte café au lait. Med lite frukost i magen och ett par bekväma skor på fötterna är det sedan bara att ge sig ut på stan. Bon Voyage!

Parisisk picknick

Att handla mat på någon av utomhusmarknaderna är en fröjd för alla sinnen. Varför inte göra en picknick istället för att äta på dyra krogen? Rena rama folkfesten är det på den biologiska marknaden förlagd till Boulevard Raspail i 6e arr (mellan rue de Rennes och rue Cherche-Midi) där man på tisdag, fredag och söndag förmiddag bullar upp med smör i lösvikt, ostar som bedövar och färdiggrillat som får smaklökarna att krulla sig.

Klassiska franska matgator är anrika Rue Cler i förnäma 7e (Métro: Ecole Militaire), charmiga Rue Montorgueil i brusande 2a (Métro: Les Halles) och trevliga Rue de Buci i 6e (Métro: Odéon).

Men vart tar man då vägen med sin picknick? Lummiga Luxembourgträdgården i 6e är förstås ett självskrivet mål. I den södra delen finns gräsmattor avsedda för picknickdukar. Och i trädgården finns det både toaletter samt stolar för den som inte vill slå sig ner på marken. Ståndsmässig picknick har man i vackra Palais Royal i 1a (Métro: Palais Royal) under vars arkader modebutiker och lyxrestauranger ruvar. Här finns visserligen inget gräs att sitta på men på söndagar kan man se hur Parisfamiljer dukar upp med både linnedukar, kristallglas och silverbestick på träbänkarna som omgärdar trädgården. Bon Appetit!

Kommentera

Lästips

Karlar och klädkoder

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 februari, 2014

Lika låg lön?

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 januari, 2013

Möt våren i Paris!

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 27 mars, 2013

Marinerad sill

av Karina Ericsson Wärn lördag, 16 december, 2017

Packa rätt

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 maj, 2015

Värmespolar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 augusti, 2015

Ut ur garderoben, del 1.

av Karina Ericsson Wärn fredag, 24 augusti, 2012

Hotell Hemma Hos

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 7 augusti, 2013

Massera mera

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 24 april, 2013

Sol och hud

av Karina Ericsson Wärn söndag, 17 mars, 2013
Bläddra i arkivet