4 brutna servetter

onsdag, 5 december, 2012 av Karina Ericsson Wärn
Trots att de flesta äter någon form av lagad middag varenda kväll, så är det här det brukar krångla till sig. Inte sällan är det höga ambitioner som lägger sig i vägen.

Somliga tar i så att själva förberedelserna påminner om upplägget för Kock-SM. Och sen är det ju det här med logistiken, att hitta en kväll som fungerar för fyra, fem vuxna personer – det är ibland nästan en omöjlighet. Men låt oss nu strunta i att alla våra vänner är så himla upptagna, och bara koncentrera oss på ett få till själva middagen.

Råvarorna för en middag kan ju förstås kosta hur mycket som helst, beroende på vad man väljer att laga till. Och många verkar tro att en middagsbjudning kräver ett särskilt sparkonto. Att ju dyrare desto bättre. Så är det förstås inte alls.

Börja med att alltid anpassa middagen efter säsongens råvaror. Att göra på något annat sätt är lika knasigt som att gå ut iklädd enbart en tunn sommarklänning när snön yr. Säsongens råvaror är alltid de mest prisvärda, och mest smakrika. Gamla klassiska långkok börjar bli alltmer trendigt, och är fantastiskt billig mat. Så försjunk gärna i äldre kokböckers recept för mindre ädla delar som högrev och oxsvans. Fläsklägg med rotmos ruinerar ingen, inte heller en fikonspäckad fläskkarré. Och allvarligt talat, det är inget som helst fel på spaghetti med köttförssås. Tänk på det som en Pasta Bolognese – så låter det genast tjusigare. Viktigast är att träffa vännerna över en bit mat!

Lugnast blir matlagningen om du avstår från frestelsen att prova något nytt. Kör med gamla beprövade recept. Hoppa också över rätter som kräver handpåläggning i sista sekunden. Satsa istället på mat som mer eller mindre klarar sig självt. Då har du tid över för gästerna. En gryta kan med fördel lagas dagen innan (blir faktiskt godare då). Har du inte värsta restaurangköksfläkten monterad ovanför spisen, gör du även klokt i att inte grilla kalvkotletter (som dessutom är dyrt) eller något annat osigt. Visserligen är det väldigt trevligt att mötas av matlagningens goda dofter som gäst, men inte av rena rama Lützen dimman.

En middag behöver inte följa det traditionella upplägget med förrätt, varmrätt och dessert. Man kan hoppa över förrätten och istället låta gästerna mumsa på lite oliver eller små bruscettas med något gott på (som italiensk kronärtskocksröra eller tapenade på röd paprika). Men en sallad som sidorätt är alltid bra. Och glöm inte brödet! Ett fint fruktfat duger jättebra som dessert. Vill du bjuda på något sött efteråt, så går det alldeles utmärkt att plocka fram ett par riktigt fina chokladkakor – som gästerna själva kan bryta bitar av. Ost är heller aldrig fel!

Vinter- och höstmat: risotto, klassiska grytor och långkok, soppor av alla slag, musslor i vin, stekar, grillade rotfrukter, gratänger. Pasta bolognese är aldrig fel!

Vår- och sommarmat: primörer, sallader, kalla tallrikar, kyckling, lättare pastarätter, grillat med kalla såser som tillbehör, grillade grönsaker

 

Kommentera

Lästips

Madame Grès, del 1.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 maj, 2017

Köksan och kocken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 18 mars, 2015

Vi ses i Krakow!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 12 januari, 2014

Skinnbyxan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 september, 2013

Elie Saab

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 januari, 2013

Boucheron

av Karina Ericsson Wärn lördag, 3 februari, 2018

En varuhusdoldis

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 augusti, 2012

Polon och Pucci

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 januari, 2013

Om rynkor och påsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 30 juni, 2017

Årets Granntant heter ….

av Karina Ericsson Wärn måndag, 21 oktober, 2013
Bläddra i arkivet