Byta stil?

lördag, 29 december, 2018 av Karina Ericsson Wärn

Ibland får jag för mig att jag kanske borde byta stil. Med stark betoning på kanske. Överge det monokromt svarta för beige. Tycker beiga nyanser är något av det flottaste som finns. Smickrande mot alla hudtoner, blekt ljusa som djupt mörka. Det finns också en exklusiv air kring det beiga. Kulören för tankar till dyra kashmirrockar, till material vars yta är lite lätt vibrerande (som i en mohairjumper) eller bara vansinnigt sensuellt lent (som i en sidenblus). Samma kvaliteter går förstås att återfinna i precis alla kulörer, från rosa och grått till svart. Men i mina ögon, och i mitt medvetande, så leder kombinationen beige och taktila lyxiga kvaliteter till något optimalt. Nästan till ett tillstånd, som är lite förhöjt och skönt att vara i. Inbillar jag mig.

Det finns många anledningar till varför beige är lite mer lyxigt än andra färger, till exempel så är det helt enkelt inte någon bra kulör om man har småbarn, har hundkamrater, svettas, eller är en spillfia. Varenda fläck syns. I det svarta sjunker liksom alla mänskliga ”fadäser” in. Kebabsåsen går att gnugga bort med en babysavett, hundtassen går att borsta bort och svettringarna under armarna syns knappt. Det beiga har också en kostsam historik, en gång i tiden en kulör förknippad med just ull dyrare än dyrast, med högt prissatta plagg som slutresultat.

Men åter till min inledande fråga: byta stil? Leker som sagt ibland med tanken att gå från svart till beige (med inslag av brunt). Och då menar jag ”all in”. Halvmesyrer är inget för mig. Att byta ut en hel garderob är dock förknippat med rätt så stora kostnader. Kjolar, toppar, tröjor, blusar, ytterplagg, handskar, halsduk, mössa. Väskorna måste också uppdateras, svart och beige blir för hårt. Och hur lång tid (och hur mycket kommer det att kosta) innan min kollektion av tio svarta kashmirtröjor blivit helt beige? Och tänk om jag inte trivs i det beiga? Nä, det kommer inte att gå. Dags för dusch och framplockande av dagens garderob: svart pennkjol från Camilla Thulin, svart v-ringad Kashmirtröja, svarta trosor och behå från DIM, svarta strumpbyxor från Wolford. Voila!

Kommentera