Stipendier och alumnis!

torsdag, 7 juni, 2018 av Karina Ericsson Wärn

Dagarna bara rusar iväg, fyllda av kul jobb från galet arla morgon fram till nästan mitt i nassen. Ibland kommer jag så tidigt till jobbet att mitt frukostställe inte har öppnat än. Men då är det bara att återvända någon liten timme senare till Taverna Brillos frukostbuffét. Perfekt ställe att ha morgonmöten på för övrigt. På Beckmans Designhögskola har vi haft skolavslutning, en varm och delvis känslosam tillställning. Har signerat Examensbevis så jag nästan fått signeringskramp. Hurra för alla nyblivna alumnis! Somliga hann inte lämna skolan innan jobb och utmärkelser trillade över dem. Häromafton fick jag äran att på Waldemarsudde vara med om utdelningen av Bernadotte Art Awards som gick till elev och lektor vid Beckmans. Så stolt! Klistrar in vårt pressmeddelande lite längre ner. Nu några vardagsbilder…

För morgontidig till jobbet….

Inför avslutning.

Avslutning pågår.

Skolan städas och görs redo för lov och nya studenter.

Åkte till Gustavsberg och deltog i en debatt om ateljésituationen.

Gustavsberg.

Åt middag med andra Granntanten hos Publico på Rödbotorget.

Kanonduon Mrs Murphy och Monsieur Fredrik Robertsson chez PUBLICO.

Bernadotte Art Awards på Waldemarsudde, Marianne Bernadotte med glada stipendiater.

Underbar afton på Waldemarsudde med idel glada kamrater.

Kommer man till Beckmans Designhögskola strax efter 07 på morgnarna kan man få se när Classe bakar godaste brödet.

 

Så här skriver Beckmans Designhögskola om Bernadotte Art Awards….:

 

Amanda Borgfors Mészáros är nyutexaminerad från Modeprogrammet där Pär Engsheden, modedesigner, är programansvarig. Lärlingen och mästaren är två av de fem talanger som får Bernadotte Art Awards 2018.

Hantverksbaserad praktik

Amanda Borgfors Mészáros arbetar utifrån en hantverksbaserad praktik där kvalitet alltid är överordnat kvantitet. Handsömnad och handbroderi blandas ofta med maskinsömnad, där materialvalen har en avgörande roll. Material som vegetabiliskt garvat spill-läder är ofta förekommande samt en nyfunnen favorit – vävda band, som hon överlappar för att skapa skulpturala plagg och därmed kraftigt minskar på spill vid tillverkning.

–Att bli tilldelad Bernadotte Art Award betyder otroligt mycket för mig, speciellt med tanke på var jag befinner mig just nu, i början av min karriär. Jag är otroligt tacksam att mitt sätt att skapa uppmärksammats och belönas, och det ger mig självklart fortsatt stark drivkraft, säger Amanda.

Kollektioner som visats runt om i världen

Hennes tidigare kollektioner från Beckmans har visats på Stockholm Fashion Week, på Copenhagen Fashion Week i tävlingen Designers’ Nestsamt på Paris Fashion Week. Hennes kollektion Global Nomad är just nu på turné i utställningen Ung Svensk Form och är en kollektion som gick till final i den internationella tävlingen Redress Design Award i Hong Kong förra hösten. Hennes senaste kollektion, DNA, visades på Beckmans examensvisning på Kulturhuset Stadsteatern i maj. Härnäst visas den på Design Students’ Selected 2018 på Formex i augusti.

Couturens mästare

Pär Engsheden är sedan 2015 programansvarig för Mode vid Beckmans Designhögskola och lektor i modedesign. Han gick själv Beckmans modelinje 1988-1991 och var redan på skolan känd för sina skrädderikunskaper, sin extrema noggrannhet och förkärlek för klassisk elegans.

Pär Engsheden arbetar främst med couture och är Kunglig Hovleverantör. Han har under flera år samarbetat med Sara Danius, professor i litteratur vid Stockholms universitet, och tillsammans med henne skapat ett flertal uppmärksammade klänningar som hon burit vid officiella tillfällen.

Genom åren har han mottagit flera hedersbetygelser, han är bland annat invald i Stockholms Skräddaremästaregille, ett medlemskap som vittnar om stor yrkesskicklighet, och var hederspristagare vid Ellegalan 2011. År 2013 tilldelades han som en av de första modeskaparna någonsin den kungliga medaljen Illis Quorum av kulturministern.

Om Bernadotte Art Awards

Bernadotte Art Awards delas årligen ut till fem pristagare inom kategorierna musik, teater, konst och design. Priset instiftades i samband med den framlidne designprins Sigvard Bernadotte 75-årsdag. Stipendiaterna firas med en gala på Waldemarsudde den 5 juni.

Kommentera