Turkisk middag på Svenska

tisdag, 4 juli, 2017 av Camilla Thulin

Jag kommer ju aldrig kunna laga den fantastiskt goda, smakrika och genuina turkiska maten, så som den lagas här. Man lär sig de riktiga smakerna från barnsben, om man är intresserad och har glädjen att växa upp någonstans där mat och middagsglädje är viktigt. Själv är jag utbildad i köket av en mamma med både talang, ett stort matintresse, Tore Wretman – husguden och hushållskola något som borde införas, för både pojkar och flickor. Tänk vad häftigt att få gå i en cool hushållsskola under sommaren istället för att gå och dra och slösa på den dyrbara tiden. Nog om detta, nu till lite turkmat på semisvenska.                         Vill dela med mig av ett bra nu välbeprövat köfte recept. Det blir bra till 2 biffar per person/4 pers.

1/2 kg blandfärs, lamm/nöt, bara var för sig funkat också

1 ägg

1/2 dl ströbröd uppblött i typ 1/2 dl vatten

5 klyftor finhackad vitlök

En näve finhackad persilja

En kruka finhackad mynta

1/2 dl olivolja

3 riktiga matskedar köftekrydda, finns i orientaliska matbutiker, akta för Knorr och annat.

Salt efter smak

Blanda samman smeten med händerna, så att ingredienserna verkligen gifter sig med varandra. Låt smeten vila någon timme. Gör små biffar, som sedan steks i en panna med lite olivolja eller smör. Jag slowsteker på svag värme.

Serverar krispig potatis från ugnen. Här har jag skalat 3 jätte potatisar, klyfta dem, kok dem i 3 minuter, sola av, häll dem på en plåt med olja, gärna raps, smörklickar, salt, blanda och in i ugnen på 200 grader i en timme, vänd lite. Potatisen ska få färg, de blir underbart krispiga.

Vispar ett smör, som är gott till allt med pressad vitlök, havssalt och gurkmeja. Har slutat med frysta smör, godare med ett vispat fluffigt smör.

Förresten, till förrätt skivad avokado med lila basilikahack och vinaigrette.

Efterrätten är en klassiker hos oss, halverade jordgubbar, skalade persikor, rostade hasselnötter i havssalt och ringlad honung.

Detta är inga konstigheter, lättlagat och kan även förekomma hemma i Svedala.


Kommentera