Söndagspyssel i Paris

söndag, 18 oktober, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Söndagarna är nästan chockerande tysta och lugna i Paris. Fast snart blir det ändring på det. Från och med nu skall varuhus och butiker ha öppet på söndagar. Det har tidigare varit förbjudet. Med lite olika undantag, förstås. Till exempel har det mesta i Marais fått ha söndagsöppet då det är judiska kvarter. Judendomen har ju lördagen som vilodag. Men eftersom Marais inte enbart är judiskt, har man haft öppet både lördag och söndag. Häpp. Känner mig lite kluven till nyordningen, som visserligen bara gäller ”turistzoner”, det har varit rätt skönt att inte kunna gå till Le Bon Marché och köpa nya Wolfordstrumpor en söndag. Och det har varit otroligt skönt att kunna strosa runt i ett tyst 6e en söndag, utan att behöva trängas med en massa shoppingpåsar. Å andra sidan är jag för att ägarna själva skall få bestämma hur och när man skall få ha sin verksamhet öppen. Kanske är fransmännens söndagsvanor så djupt rotade, att butikerna kommer gapa tomma. Vi får väl se. I vårt kvarter följer man sina (borgerliga) rutiner, åker ut till landet med ungar, hundar och vänner över helgen. Landet ligger inte sällan i Normandie. Någon gammal dragig släktgård i sten som kräver ständig omvårdnad. Själv tänker jag ägna denna söndag åt läsning och promenader. Imorgon går pendelflyget till Stockholm igen, och ett Sydafrikanskt stadsbesök!

Kommentera