Under Takåsarna

lördag, 5 september, 2015 av Camilla Thulin

Igår var en dag i musikalens tecken. Innan turen på stadens gator färdigställde jag mitt CV till Kulturhuset Stadsteaterns stora utställning med min ”produktion” sedan 30 år. Listan är lång på allt jag gjort, både högt och lågt, vilket är min specialitet. Jag kan ”skapa” lite vadsomhelst, under förutsättning att jag tycker om dem jag ska jobba med. Kom och titta och läs på Kulturhuset, plan 3 från 18/9 – 6/1 – 2016. Fredagens stora uppdrag var att besöka den gamla anrika Oscars Teaterns kostymförråd, under takåsarna på Vasagatan. Jag behövde lite gamla rockar, hattar, bälten, skor och cowboyboots till Jersey Boys. Jag och mitt team har en gammal relation till Oscars. Vi har kostymerat några fina uppsättningar där, Victor och Victoria, My Fair Lady och Sugar. Innan oss har landets grädda av artister uppträtt på Oscars, vars boning är från 1906. Kopparslagaren, som just nu håller på att restaurera de unika ornamenterade tornen förtäljde mig det. Här har bl.a.Jarl Kulle spelat Higgins. Väl uppe på förrådet blir jag alltid nostalgisk, dels hänger våra gamla kostymer där, liksom reliker från anno datzumal. Gammalt skräp varvas av struts fjädrar,  transkostymer, fina skor, snygga 50-tal så blåsor, en hord mycket bra rockar, kavajer, skjortor, väskor,  skor och framförallt hattar. Hittade exakt vad jag letade efter och dessutom passade fynden på aktörerna. Kändes extra viktigt eftersom det var kostym och mask på Jersey Boys igår. Då vill man helst att det mesta ska vara klart. När smink och peruk tillkommer landar ofta hela uppsättningen. Plötsligt försvinner det privata och rollerna börjar sätta sig. Frisyrer, mustascher, glasögon och smink, som passar till tiden är A och O i en uppsättning, stämmer inte det, så spelar det ingen roll hur fina dräkter man än gjort. Hellre helsvarta kostymer och peruk/mask enligt tiden, då är det mycket lättare att kasta sig in i berättelsen enligt min mening, men det är ingen sanning, utan enbart vad jag tycker.
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Vackraste Ulla Sallert!
image
Första mask och kostym.
image

Kommentera