Kom på Salong!

onsdag, 5 augusti, 2015 av Karina Ericsson WärnVaknar före 05.00, igen. Går ut med Kim i ett folktomt Södermalm. Sedan hem till lite frukost och skrivbordsjobb. Gillar de här tysta, lugna och folktomma morgnarna. Och vad mycket man får gjort! Apropå gjort så är det nu verkligen maxfart på jobbet, om någon liten timme skall jag ta en tur ut till teaterns förråd i Skärholmen för att leta efter lite specifika saker…Har ett otroligt roligt jobb! Och apropå jobbet är är det lustigt hur personer och händelser kan komma att haka i varandra, och utvecklas. 

 Jag och den andra granntanten lärde känna varandra för flera flera år sedan utifrån att vi rörde oss i samma branschvärld, samt hade samma bokförlag. När jag sedan blev tillfrågad av Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson, om jag 2014 ville börja arbeta på ”huset” med ansvar för mode, så hade han ingen aning om att jag och Thulinskan kände varandra och blivit ”family”med makar och hundar. I texten nedan, som är pressmeddelandet till Camilla Thulins kommande utställning, uttalar sig båda om hur deras eget samarbete började…

P.S. I samband med utställningen arrangeras tre SALONGER där vi tillsammans tittar på utställningen, Camilla berättar om sitt arbete, och vi pratar om det här med stil. Massor av tips! Vi besöker också teaterns kostymförråd och avslutar det hela med en gemensam 3-rätters middag. Biljetterna släpps den 14 augusti. Du hittar länk i högerspalten på vår sajt. Välkommen! D.S.

 

CAMILLA THULIN – kostymer, korsetter & Army of Lovers

19 september – 3 januari 2016

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Galleri 3.

Öppen vernissage den 18 september kl.17.00 – 19.30.

 Camilla Thulin (född 1961) har som kostymör en lång relation med scenen, inte minst Kulturhuset Stadsteaterns. Nu presenterar vi medarbetaren Camilla Thulin i helfigur. Via ett antal olika tablåer får vi bekanta oss med hennes korsetter, vurm för vintage och folklore, samt bjuds på en inblick i kostymörens vardag. Utöver kostymer från uppsättningar på Stadsteatern och scener som Malmö Operan och Göteborgs Operan presenteras dramatiska kostymer burna av bland annat Sarah Dawn Finer och Malena Ernman. Och så får vi träffa Army of Lovers, gruppen som bildades vid 1980-talets mitt och vars förföriska provokativa förpackning är signerad Camilla Thulin!

– När Benny Fredriksson, VD för Kulturhuset Stadsteatern och Konst- och Designchefen Marianne Lindberg De Geer bjöd in mig till att ställa ut separat, så blev jag förstås smickrad, säger Camilla Thulin och fortsätter: Det är faktiskt Benny Fredrikssons fel, eller förtjänst om man så vill, att jag varit verksam som kostymör i över tjugofem år, för han var min första uppdragsgivare. Att Karina Ericsson Wärn sedan utsetts till Modechef på Kulturhuset Stadsteatern och är utställningens curator, gör det hela ännu roligare. För Karina, som jag driver nätmagasinet granntanter.se tillsammans med, har full koll på vad jag gör. Så det känns tryggt.

– Camilla Thulin är den mest osentimentala person jag känner, inte minst i förhållande till sitt eget skapande, säger Benny Fredriksson. – Hon har sin grund i en realism och arbetar med igenkännbara tecken, men lyckas samtidigt bygga upp ett eget universum som är unikt Thulinskt. Hon skapar alltid original, och är själv originell. Hennes egna värderingar lyser också alltid igenom, hon ser scenens alla figurer som de enskilda individer de faktiskt är. Och att få möta Army of Lovers i utställningen tycker jag personligen känns underbart. Tillsammans med Bowie är de viktiga könsöverskridande förebilder för mig. Och det handlar inte bara om framtoningen, som är bortom allt man kan etikettera som vackert eller läckert, utan framförallt om deras människosyn och sättet att se på kön.

 

 

Kommentera