Ramazan och Bayram

fredag, 17 juli, 2015 av Camilla Thulin

Igår kväll bröts den heliga fastemånaden Ramazan här i Turkiet. Under 29-30 dagar ska man enligt den muslimska traditionen fasta, avhålla sig från att äta, dricka och vara avhållsam från soluppgång till solnedgång. Meningen är att man ska lära sig tålamod, ödmjukhet och öka sitt religiösa medvetande. När Ramazan är slut infaller Bayram, festligheter som firas i tre dagar. Bayram är ett samlat ord för fest och festival i samband med stora högtider. Även vårt gym firar Bayram. Ibrahim har önskat oss kunder ”må din bayram vara dig helig”, trevligt. Ramazan och Bayram praktiseras och firas av både religiösa och sekulära muslimer. Det är en helg som man vilar upp sig, reser till landet och umgås. Så i helgen får ingen gymma hos Ibrahim. Även muskelpullorna ska få vila ut. Själva får vi ta oss till lyxgymmet på ett hotell. Här ska det inte vilas, fläsket ska fortsätta brinna, känner mig faktiskt piggar trots en hel vecka i Bayrams tecken.
image
image

Kommentera