Vill ni ha kaninen styckad?

tisdag, 23 juni, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Vill ni ha kaninen styckad? Skall vi ta ur fisken åt er? Skall vi rensa bläckfisken? På dylika kulinariska frågor svarar jag alltid nej. Här i Paris har jag till och med kommit hem med fåglar som behövt plockas. Idag rensar jag bläckfisk. Bästa platsen är diskhon, eftersom bläcket lever ett eget liv och har en tendens att sprida sig. Bästa redskapet är händerna. Dra av ”skinnet”. Dra ut innanmätet. Få med ”skelettet”, den lilla plastaktiga skölden. Kapa av huvudet, men på rätt ställe, inte för nära det mer kroppiga, för där bor bläcket. Stirra bläckfisken i munnen, och dra ut dess egen – som är sylvass – så akta. Idag blir det enkel bläckfisk. Skivad, vänd i saltat mjöl, och friterad i olja. Även hela ansjovisar får sig samma dubbeldopp, och vid sidan lite räkor som hettats upp i olja, chili och vitlök. Citron till, förstås.Kommentera