Aybüke Baran

lördag, 4 april, 2015 av Camilla Thulin

Väninnan Stödan är på besök, en kort påskferie från maskarbetet på tv-serien Bron i Malmö. Givetvis vill jag visa vårt samhälle Yalikavak, som består av den mesta lyxen och fullständigt normala ställen. Det finns en butik i Europas lyxigaste och största marina – Palmarina, Yalikavak, som enbart handlar om vintage och hantverk. Det känns något udda i lyxträsk med diamonds, Gucci, Pucci och Vakko. Butikens designer heter Aybüke Baran. Hon skapar fantastiska klänningar och toppar av gamla antimakasser, smådukar, broderier, dukar och vintagematerial. Plåtar alltid utanför butiken, vilket får säljaren att se rött, givetvis är man nojjig för plagiat.  De fantastiska klänningarna är gjorda med stor omsorg. Stödan provade två varianter, men kände sig inte helt nöjd. Köper man asdyra plagg, måste man veta att det känns rätt. Stödan provade två klänningar som kostade 4000 sek. styck. Helt ok. pris eftersom klänningarna är handgjorda av gamla dukar, servietter, spetsar och bonader. Personligen gillar jag konceptet, eftersom inget plagg är det andra likt. Jag har hört att mycket av Sveriges traditionella kvinnohandarbete köps upp av turkiska handlare, som gör bizz av vår svenska folklore/kvinnohantverk, som vi absolut inte uppskattar och tillvaratager……men det är påG hos fallanger i de unga generationerna.

Trist, men jag är glad över det lilla och att dukarna kommer till användning på ett nytt sätt. Har kartongvis fyllda med dessa skatter, har länge tänk på Aybüke Barans koncept. Vem vet, snart kanske jag börjar, jag har ju faktiskt alla ingredienser!

image

image
image

image
image

image
image

image

image

Kommentera