Exklusiv dag hos V&A i London

onsdag, 21 januari, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Hoppar upp ultratidigt då jag skall besöka London över dagen. Tar Eurotrain från Paris Gare du Nord till London St Pancras. Fantastiskt att åka tåg från en huvudstad till en annan. Slippa flygplatsernas tristess och inbyggda stress. I London kommer jag att sammanstråla med cutter and tailor Mister Maard. Det vill säga Kulturhuset Stadsteaterns tillskärare och skräddare Mikael Mård, hemmahörande på teaterns Kostymavdelning. Vi skall tillsammans besöka Clothworkers’, Victoria & Albert Museums lokal för samlingarna med mode. Där skall vi få närskåda Elsa Schiaparellis skelettklänning från 1938. Den är så skör att den inte visas för publik, och aldrig lånas ut. Nu skall Mister Maard sy upp en replika, till utställningen ASYLUM (ni är välkomna på den öppna vernissagen den 20 februari). Vi har fått stränga förhållningsorder, vi får inte ha med oss något mer in i undersökningsrummet än en…blyertspenna. Vi kommer inte att få röra plagget, och det är tveksamt om vi kommer att få se den så viktiga insidan. Själva klänningen är skapad efter en skiss gjord av Salvador Dali, som också kommer att visas i ASYLUM. Victoria & Albert Museum är väldigt upphetsade över att Mister Maard skall göra en replika, och vill gärna ha exemplaret till sina samlingar i studiesyfte. Vi får se hur vi gör …

IMG_0556.JPG

IMG_0554.JPG

Kommentera