80-årig stilikon

söndag, 11 januari, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Vaknar upp till Stockholmsslask. Min kropp är på väg ut i hallen för att kränga på sig stövlar och famla efter Kims koppel när jag kommer på: Kim är ju i Paris. Liksom maken. Att ha hund sätter sig i ens rörelsemönster. Hundlivet planterar sig också i kroppen som en slags timer. Då och då är det dags att gå ut på promenad, oavsett väder och vind. Det är kroppen inställd på. Idag slipper jag. Har inte bestämt mig för om jag skall se det som en tillfällig lyx, eller som trist. Jag kan ju ge mig ut på promenad utan hund, men det är inte samma sak.

Lämnar den tomma hallen och gör mitt morgonkaffe. Slår mig ner i soffan med dagens SvD och fastnar på sidan 23 i Kulturbilagan. Joan Didion tittar ut från tidningssidan bakom mörka stora solglasögon. Hon slår inte bara världen med häpnad med sina texter, utan har nu också skapat rubriker som modeikon. 80 år fyllda har hon blivit ansiktet utåt våren 2015 för franska modevarumärket Céline. Ett märke med enorm status.

Det senaste året har jag om och om igen hört mig själv säga ”geriatrik är det nya svarta”. Och det helt utan ironi. Att var gammal är helt enkelt något som plötsligt blivit trendigt. Visst finns det sammanhang där ”gammal” alltid vägt tungt, där erfarenheter och visdom som kommit med åren har stor betydelse. Men modevärlden har inte precis hört till arenan där år och skrynklor haft en given plats. Nej, ni vet alla hur det helst skall se ut: ung och yngre, slätt och fast. Trender är alltid kortvariga. Så i ett trendperspektiv borde snart gammal vara passé, igen. Nu hoppas jag att det inte blir så, och här på Oss Granntanter Emellan gör vi ju vad vi kan för att avdramatisera detta med att åldras. Eftersom åldrandet är både naturligt och ofrånkomligt är det ju rätt meningslöst att lägga energi på att motarbeta det. Bättre att bejaka det, och att anpassa sig.

Hade jag råd skulle jag klä mig i Céline. Ju äldre jag blir handlar det om att fylla garderoben med kvalitet. Kvantitet har förvisso aldrig varit min grej. Billiga sladdriga material kom jag undan med som yngre. Men den mogna kroppen kräver en annan slags paketering, kanske hittar jag något nytt imorgon. Då skall vi ju ha Tantsalong med några av er läsare, en Tantsalong som inleds med en 2nd hand-promenad i Stockholm. Med något nytt menar jag alltså något gammalt.

Joan Didion nämns för övrigt i samband med Lina Kalmtegs recension av boken ”Women in clothes” som verkar otroligt intressant. Får släntra ut i snöslasket ner till Söderbokhandeln och lägga vantarna på ett exemplar. Om de inte har den så får de beställa den åt mig.

De övriga bilderna har jag hämtat ur boken ”Patina – Långa liv och årgångshem” som är en fantastisk bok utgiven av Bokförlaget Arena. Köp/låna den!

 

 

IMG_0388.JPG

IMG_0390.JPG

IMG_0391.JPG

IMG_0392.JPG

Kommentera