Dagen efter

torsdag, 1 januari, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Dagen efter? Att komma med förmaningar är ingen idé. Är skadan skedd, så är den. Fast, ett sätt att undvika obehagliga dagen-efter-dagar är ju att dricka måttligt. Men ibland går det ju som det går.Personligen somnade jag sött tillsammans med Sara Danius igår (hennes bok alltså) efter att vi vinkat av väninnan Helena som åt nyårssupé tillsammans med mig och maken. En supé med anklevermousse och hummer – och som inte beledsagades av för mycket alkohol. Så vi är pigga och glada idag! Vem som är på bilden har jag ingen aning om, en partyprinsessa som tycker att hon fångat prinsen.

JeffDeniseAllNightParty1970

Men, varsågod, några goda råd till nästa gång (om du är trötter idag): Undvik gärna fruktbaserade mixade drinkar som är skickliga på att kamouflera alkoholen. Och använd dig gärna av varannanmodellen: ett glas vin, ett glas vatten. Kombinera inte heller alkoholhaltiga drycker hur som helst. Säd och druvor är till exempel en förrädisk kombination som nästan garanterat leder till baksmälla. Drick inte heller på fastande mage. Ska du på fest där det blir mer dryck än något att tugga på så ät något innan du sticker iväg. Är du en riktig partyprinsessa gör du också klokt i att grunda med något syraneutraliserande, till exempel mjölk, yoghurt eller en mer matig smoothie. Men, nu är det ju inte bara en eventuell överdos av alkohol som skapar en helt värdelös morgondag där ”aldrig mer igen” är det enda man kan grymta fram. Bristen på sömn, som oftast blir följden av en partykväll, bidrar ju också till att man inte riktigt känner igen sig själv dagen därpå. Är du en frequent partygirl gör du klokt i att investera i några smarta hjälpmedel för dagen-efter behandling. Som en lugnande gelmask att förvara i kylen att tas fram vid behov, och en uppsättning fuktgivande preparat som ansiktsmask och en booster.

Dermalogicas”multivitamin power concentrate” som innehåller en koncentrerad dos av A, C och E-vitamin och kommer förpackad i små engångskapslar är en effektiv räddare i nöden. En kapsel till kvällen, och en på morgonen gör susen. Men svälj dem inte! Vrid av toppen och applicera koncentratet på ett väl rengjort ansikte.

Då alkohol fungerar uttorkande så är det viktigt att bälga i sig så mycket vatten man bara kan, innan man stupar i säng. Uttorkningen leder till huvudvärk och plufsiga ögon. Somliga kanske tycker att de efter en våt kväll faktiskt vaknar upp med ett slätare ansikte. Slätheten är ingen synvilla, utan beror på att ansiktet helt enkelt är lätt svullet, och därmed slätas en del linjer ut. Vaknar du upp med en ordentlig kopparslagare skall du välja värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller ibuprofen (som Ipren, Treo och Aspirin). Undvik tabletter med paracetamol (som Alvedon och Panodil) då paracetamol ihop med alkohol kan leda till svåra lever- och njurskador. Bästa är också att dagen efter avstå från kaffe och thé som fungerar vätskedrivande. För nu behöver ju kroppen all hjälp den kan få att återställa vätskebalansen. Men, är du van vid att få dig en koffeinkick på morgonkvisten så ska du inte bryta den vanan. Koffeinabstinensen kan förvärra den huvudvärk du redan har. Men, drick framförallt mycket vatten, och peta gärna i dig något som innehåller c- och a-vitaminer. Apelsinjuice, tomat och banan är riktiga återställare. Det sägs att Carmel Snow (1887-1961) legendarisk moderedaktör vid amerikanska Harper’s Bazaar åren 1934-58 under modeveckorna levde på en diet som bestod av cocktails och b-vitamin injektioner. Har du en liknande livsstil, för mycket alkohol, är ett extratillskott av b-vitamin en absolut nödvändighet. Eller byt livsstil.

Vet du med dig att du har svårt att sluta när det är som roligast, så använd dig åtminstone av följande knep för en dagen-efter-make-up:

Svullna ögon? Lägg ett par thépåsar, innehållandes svart thé, i hett vatten en liten stund. Kyl de i frysen och använd de sedan som kompresser åtminstone fem minuter. Tanninerna i svart thé hjälper till att minska svullnaden.

Hjälp huden på traven med någon ”skin brightener” som ger huden en extra kick och får dig att se hälsosammare ut än vad du känner dig. Clarins ”Beauty Flash Balm” och Chanels ”Hydra Sérum Vitamin Boost” är två pålitliga klassiker.

Kamouflera inte tillståndet genom för kraftig make-up. Nu är det less-is-more som gäller. Applicera två lager av fukt och hoppa över både foundation och puder. Det räcker med en concealer.

Undvik en matt look. Ett krämrouge är bättre än ett puderrouge.

Använd en ljusare färg på läpparna än normalt, gärna med mycket glans.

Är ögonen knallröda så hoppa över den svarta mascaran. Välj en brun istället, och applicera bara ett lager.

Kommentera