Enkel ansiktsmask

söndag, 28 december, 2014 av Karina Ericsson Wärn

kitchen-12

Häromdagen kom jag ju med lite tips för en skönare hy. Nämnde bland annat vikten av RÄTT fett. Fett är inte farligt. Fett är livsnödvändigt. Fett delas in i två stora grupper, mättade och omättade fetter. Mättade fetter är mindre nyttigt. Det lagras i våra ådror och är inte bra för hjärtat. Det kan leda till både åderförkalkning, blodpropp och hjärtinfarkt. Livsmedel består nu av både mättat och omättat fett, men en variant dominerar. Ju mer mättat fett, desto fastare konsistens har produkten. Vi kan dra ner på intaget av mättade fetter genom att äta färre animaliska produkter och undvika hårt och stelt fett. I vardagen görs det lätt genom att till exempel välja sojamjölk till kaffet istället för vanlig komjölk, och använda olivolja i pannan istället för smör. Men, kom ihåg att även mättade fetter är livsnödvändigt, särskilt hos små barn för deras utveckling av hjärnan. Det omättade fettet delas sedan in i enkelomättat, och fleromättat fett. Omega 3 (linolensyra) och Omega 6 (linolsyra) hör hemma i den nyttiga gruppen fleromättade fetter. Transfetter anses öka halten av det dåliga kolesterolet och sedan 2006, då en studie som påvisade ett starkt samband mellan konsumtion av transfetter och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar publicerades i New England Journal of Medicine – så har alla enats om att transfetter är superonyttigt. Transfetter härdas när växtoljor upphettas, och finns ibland annat kakor och glass.

Fleromättade fetter finns bland annat i: majsolja, soja, nötter, avokado.

Enkelomättat fett finns bland annat i: olivolja, rapsolja, nötter.

Omega 3 fettsyror finns bland annat i: rapsolja, sojaolja, linfröolja, nötter, frön, mandlar, avokade, öring, makrill, lax, , sill, fiskleverolja.

avokado_96015869-293x300

I köket finns också massor av godsaker som går att applicera UTANPÅ huden. Som avokado. Mosa en avokade och bland upp med lite honung och du får en ansiktsmask som gör torr hy mjukare. Mosa en avokade och blanda upp med lite naturell youghurt, och du får en ansiktsmask som också leder till lenare hy då yoghurten innehåller ämnen som ger en lätt exfoliering. Lätt som en plätt, men kladdigt. Så håll till i badrummet.

Kommentera