Rengöringens A-B-C

lördag, 27 december, 2014 av Karina Ericsson Wärn

En snygg make-up och ett ansikte med vacker lyster vilar alltid på en väl rengjord hud. Så låt oss fördjupa oss i ansiktsvatten, mousser, ångbad, rengöringskrämer, peelingar och andra sätt att bygga upp den perfekta grunden på. Som skyddande dagkrämer, reparerande barriärer, c-vitamin på tub och nattarbetande lyftande magiska serum.

vintage-beauty-salon-equipment-12

Rengöring. Vi börjar med att gå till sängs. Men inte på filmstjärnevis, med både smink och lösögonfransar kvar i ögonvrån. Nej, vi startar med det som är A och O, kvällsrengöringen. Att somna med sminket på gör att huden inte får ägna sig åt den viktiga återhämtning som den behöver för att må bra. Och mår huden bra så får den av sig självt ett utseende som är fräscht. Hoppa alltså aldrig över kvällens rengöringsprocedur. Gör den till en lyxig ritual genom att ha sköna väldoftande rengöringsprodukter i badrumskåpet, bra redskap och hjälpmedel, som generöst med bomullsrondeller och kanske ett hårband för att underlätta proceduren. Och hur sent det än är, och hur frestande det än må vara, så gå aldrig till sängs med mascaran kvar. Ögonfransar lite stela av mascara bryts lätt av om man sover med huvudet nedborrat i huvudkudden. Och hur lång tid det tar för en ögonfrans att växa ut, ja, det ska vi inte ens tänka på.

Om man föredrar att tvätta ansiktet med en krämig rengöringsmjölk som tas bort med hjälp av en mjuk ansiktsservett återföljt av ett ansiktsvatten på en bomullsrondell eller hellre väljer en skummande mousse som sköljs av med vatten, är en smaksak. Viktigast är att man hittar fram till rengöringsprodukter som passar den egna huden helt perfekt. För att kunna det måste man förstås veta vilken hudtyp man har. Och det är kanske inte helt lätt.

Rengöringens ABC. Japanska Kanebos exklusiva rengöringsprogram Sensai som kombinerar uråldrig visdom med avancerad teknologi eller en mjölk från franska Vichy, som numera finns på apoteket – eller något annat, det är en smaksak. Men tvättar du ansiktet enligt ”rengöringens ABC”, och avslutar med en tvättlapp, så behöver du inte använda ett ansiktsvatten som sista produkt, vilket många gör. Att undvika ansiktsvatten kan vara klokt, då de flesta innehåller alkohol som fungerar uttorkande för huden. Och när huden blir för torr så lägger talgkörtlarna i en högre växel och producerar extra mycket talg (sebum), det som uppfattas som ”fett” på hudytan. Sebumet täpper till porerna och pormaskar uppstår. Ett ansiktsvatten med alkohol är alltså inte ens en bra idé om man har fet hy. Vill du till varje pris använda ansiktsvatten så välj ett utan alkohol. En annan variant, om man inte kan klara sig utan den fräscha känslan som en bomullstuss dränkt i något vått och kallt svepande över ansiktet för med sig, är att välja ett gammaldags rosenvatten eller apelsinblomsvatten. Det finns bland annat hos hälsokosten. Och, glöm det där om att ansiktsvatten är viktigt på slutet för att det ”stänger porerna”. Det är nämligen rena rama nonsens. Porer är inga dörrar som kan öppnas och stängas.

Se till att få bort håret från ansiktet, även om det är kort. Använd ett hårband, klämmor eller en duschmössa.

Händerna måste förstås vara rena innan du börjar med rengöringen av ditt ansikte.

Använder du en särskild eye-make-up remover, så börja med den. Klappa in den med en bomulls rondell och liksom ”lyft” bort ögonsminket. Undvik att gnugga. Och var lätt på handen. Området kring ögat är känsligt.

Applicera din rengöringsprodukt på ansiktet, och glöm inte hals och hårfästen. Ge ansiktet en lätt massage med fingertopparna samtidigt som du masserar in rengöringsprodukten, då får du fart på blodomloppet och kroppens naturliga förnyelse processer.

Var inte för snabb med att avlägsna din rengöringsprodukt. Låt den få några minuter på sig att verka, då lossnar både smink och döda hudceller lättare, vilket är viktigt, annars så kommer den nattkräm eller olja du sedan applicerar bara att lägga sig på ytan och inte kunna tränga in ordentligt.

Avlägsna gärna rengöringsprodukten med en tvättlapp i frotté. Skölj den i ljummet vatten och krama ur. Använd inte hett vatten, det kan irritera huden. Lägg tvättlappen över ansiktet. Klappa och massera försiktigt bort krämen, mjölken eller vad du nu använder. Skölj lappen och upprepa proceduren ett par gånger tills du känner att den inte längre innehåller någon kräm eller mjölk. På det här sättet ger du också ansiktet en lätt exfoliering.

Använder du tvättlapp till ansiktet så skaffa ett gäng i en egen färg som alla vet bara får användas till ditt ansikte och ingenting annat. En använd tvättlapp bör maskintvättas efter två rengöringsomgångar. Annars kan bakterier börja gro. Använd förstås ett milt naturvänlig tvättmedel.

Rengöringsredskap. För att rengöringsritualen ska gå så smidigt som möjligt så bör du ha allt du behöver bekvämt till hands i badrummet. Och kom ihåg att inte spola ner vare sig topz eller rondeller i toaletten. Är du en riktig nattsuddare som ibland hoppar över rengöringen så kan det vara klokt att köpa våtsavetter som klarar av att ta bort både ögon make-up och övrigt smink. Om du förvara dem vid sängen så finns det ingen ursäkt för att hoppa över rengöringen. Men låt dem inte ersätta en mer grundlig rengöring med produkter anpassade just för din huddtyp och livsstil.

Bra att ha i badrummet:

  • topz
  • bomullsrondeller
  • tvättlappar
  • pappersservetter
  • tvättlappar
  • ansiktsborste
  • papperskorg

Kommentera