Maränger – Plättlätt

torsdag, 25 december, 2014 av Camilla Thulin

Igår gjorde jag maränger för första gången på 40 år. Har för mig att det var svårt och att det var lätt att misslyckas. Att misslyckas spelar ju ingen roll, men jag tycker alltid det är så trist när mat går till spillo, socker och äggvitor är inget för hundarna eller katterna, annars går alla rester till hundarna. Hade egentligen tänkt göra Hirams Favorittårta. Tyväŕr hittade vi ingen liten kvarn, som kunde mala mandel fint, så det fick bli maränger. Gick igenom rekommendationer och recept på nätet, fastnade för ett som löd så här: sätt ugnen på 125 grader, gör iordning en stor plåt med bakplåtspapper; 3 äggvitor, 2 dl socker och en halv tesked citronsaft. Vispa äggvitor, citronsaft och 1/3 del socker hårt, pytsa i resten av sockret och vispa på. Man ska kunna vända smeten upp och ner. Här handvispades det, tungt, men helt ok. Klicka ut c:a 20 kluttar marängsmet, inte supertätt. Grädda marängerna i 45 – 60 minuter. Jag hade dem inne i 50 minuter. Resultatet blev häpnadsväckande bra. Jag kände mig verkligen stolt över att ha klarat av detta lätta lilla ”bak”. Ska aldrig mer köpa färdigbakade maränger, gör nämligen det ibland, eftersom Johan gillar marängswiss!

image

image

image

Kommentera