Får i Kål

söndag, 21 december, 2014 av Camilla Thulin

Igår gjorde jag Får i Kål, en rätt jag ätit många gånger som barn, likaså Johan. Han har ofta efterfrågat Får i Kål för, den lagades också ofta i hans föräldrahem. Nog om det, igår skred jag iallafall till verket. Efter lite konsultation av väninnan Anita och Anna Bergströms kokbok gjorde jag såhär, påfallande enkelt, men det tar tid om den ska bli riktigt bra. Jag kagar den mesta maten på känn, läser gärna en mängd recept och gör en varian, som jag tycker passsar oss. Dock aldrig med bakverk, för där är det mer nödvändigt att följa receptet, med tanke på gäsning och annat. Vi köpte 1,5 kg lammbog, som styckades i butiken och ett stort färskt vitkålshuvud, resten hade jag hemma. Jag började med att koka upp köttet i kallt vatten med lite salt, ska koka i 5 minuter, sedan ska vattnet bort och köttbitarna sköljas, grytan diskas. I med nytt vatten och typ 3dl vitt vin, så att det täcker köttet ordentligt. I med 5 lagerblad, 10 svartpepparkorn, 5 kryddpepparkorn, salt, låt puttra sakta i c:a 1h15 min, benen ska släppa från köttet. Skala och skiva i 3 normala morötter, 5 smålökar, 5 stora vitlöksklyftor, rikligt med sköljd och isärskuren vitkål, jag tog 3/4 av min kål. Buljongen ska täcka grönsakerna, annars kan man slå på lite mer vin och vatten, smaka av med lite salt. Låt sedan puttra på till önskad konsistens på kålen. I vårt fall önskade vi riktigt inkokt kål, så grytan fick puttra på c:a1h15 min. tills vi var nöjda. Slutknorren är lite salt och 50 gram smör, som ska smälta i buljongen och sedan röras i ordentligt. Jag översaltar aldrig något, där är smaken så olika. Vissa öser salt över sin mat och somliga inte. Fast mat med för lite salt känns grå i min värld. Kokte några smöriga potatisar på mycker svag värme, tills de blev riktigt mjuka, finhackade dill och persilja, strödde över tillsammans med lite smält smör. Vi båda var mycket nöjda med resultatet. Har man en jätte gryta kan man göra dubbla satsen och ha till flera middagar, Får i Kål blir nämligen bara bättre ju längre den står.

image

image
image

image
image

Kommentera