Bönsallad

fredag, 19 december, 2014 av Camilla Thulin

Tittade igenom Hirams bästa recept häromdagen, fastande för bönsallad på stora bondbönor. Kände att det var dags att närma mig dessa gigantiska bönor, som jag avskydde som liten. Det visade sig vara svårare att hitta dem än jag trott. På markanden i Gündogan var der en herre som saluförde dem. Innan tittade jag runt i de stora mataffärerna, utan resultat. Köpte ett halvt kilo. Lät dem ligga i blöt över natten. Kokte upp dem igår med en knippe persilja, en liten lök, vatten, salt och lite herbes de provence.
De ska koka tills de blir mjuka, typ 1 – 1,5h, det är bara att smaka och fylla på lite vatten om det kokar bort för mycket, svag värme är att föredra, så att inte bönorna kokar sönder. När de var klara  och avrunna hällde jag en klassisk vinaigrette över dem: olivolja, röd vinäger, 5 pressade vitlöksklyftor, salt och Spice Islands klassiska salladskrydda. Sedan fick det dra hela dagen, rörde om lite då och då. Vid servering hacakde jag en stor knippe persilja och en liten lök och smakade av med lite salt. En otroligt god bönsallad. Idag blev resten lunch, hackade i två tomater, en knippe dill och en knippe persilja och en pyttelök, resultatet blev både gottnoch nyttigt. Bönor och linser ska få ingå mer och mer i vår kost, hädanefter.

image

image

image

Kommentera