Paolo, Popesco och Poiret

söndag, 30 november, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Att göra research, eller ägna sig åt forskning, är oerhört spännande. Alltid trillar man över saker man inte visste, och vill veta mer om. Vårt hus i Paris är en k-märkt art-déco fastighet, och med anledning av en text som är under arbete började jag idag nysta lite i husets historia. Blev nyfiken på vilka som bott här. Via olika sökningar på vår adress fann jag en matrikel från 1935 över medlemmar i Societé des Americanistes. Där fanns en Jacques Soustelle, boende på ”vår” adress. Han var etnolog och medlem av Franska Akademien. På listan finns också Claude-Lévi Strass då bosatt i Sao Paolo, och den inom nazismen aktiva Eric von Rosen med adress Sparreholm, Sverige.

Jacques Soustelle var gift med Georgette, specialist på språket Otomi och avdelningschef på Musée de l’Homme. Bilden nedan är tagen av Georgette Soustelle, i Mexico, 1933.

sfig10

Eric von Rosen var svåger till Hermann Göring, då Erics syster Carin (bild) gift sig med Göring.

CarinGoering_b

Började sedan kika på vad som hände runtom i vårt kvarter. I grannfastigheten, dvs Theatre l’Odéon, spelade man 1935 ”Vive le Roi!”, en komedi i tre akter med Elivire Popesco (bild nedan)  i en av rollerna.

220px-Elvire_Popesco_par_Charles_Gesmar

Elvire Popesco var född i Rumänien 1894 och började som stumfilmsstjärna på vita duken. Genom äktenskap med Maximilien Sébastien Foy blev hon Baronessan Foy och flyttade in i villa Paul Poiret strax utanför Paris. En villa (bild nedan) ritad av Mallet Stevens och uppförd 1924.

800px-MalletStevensMezy2

Ja….så där kan det gå när man letar efter något…man kan hamna lite var som, i nya spännande historier.

 

Kommentera