Mot BACK i Göteborg

tisdag, 4 november, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Idag är jag på väg till Göteborg med anledning av att designern Ann-Sofie Back tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris om en miljon kronor.Prissumman om 1 miljon kronor gör priset till Europas största designpris. Det är första gången som Torsten och Wanja Söderbergs pris går till en svensk modedesigner. Priset delas ut i samband med pompa och ståt i Göteborg i eftermiddag. Sedan följer middag med dresscode. I anslutning till prisutdelningen öppnar en utställning av och med Ann-Sofie Back på Röhsska museet den 5 november 2014.

Ann-Sofie Back är en kamrat sedan länge, och vi har också arbetat ihop. 2003 deltog hon i min och Sara Arrhenius utställning ”ReShape!” för Venedigbiennalen (bilden är från ReShape!). Och i februari kommer hon att synas i utställningen ASYLUM på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som jag curerar. Det känns superlyxigt att tillbringa dagen på X2000 när det väntar en massa festligheter vid framkomsten. På tåget skall det förstås arbetas. Skall skriva en text om Diana Orving. Och ja just det, på Centralen skall det fotograferas innan jag kliver på tåget. SvD Näringsliv kommer någon gång i framtiden publicera en artikel om Oss Granntanter Emellan – den handlar om lite än det ena än det andra. Bland annat om vikten av att stötta varandra och lyfta fram varandra i yrkeslivet – som kvinnor – istället för att motarbeta varandra. Tyvärr är det senare scenariot vanligt.

Så här lyder förresten prisnämndens motivering:

Ann-Sofie Backs konstnärskap präglas av intuition och paradox. I en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa. Med kontinuitet och bibehållen distans har hon med tiden fått belägg för hur man genom tron på en motståndets estetik skapar ett såväl kommersiellt som särpräglat mode.

IMG_0909

 

 

 

 

Kommentera