Mode, magi och mums

fredag, 31 oktober, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Idag är en mötesdag. Skönt att slippa Rank Xerox-maskinen ett tag. Även om den är varm och skön att luta sig mot. Började morgonen med en lång hundpromenad, det gäller att ta vara på de vackra höstdagarna. Köpte en dryck baserad på banan, phyllisfrön och jordnötssmör hos Juiceverket på Högbergsgatan. Blek men mumsigt god. Sedan följde möte med min adept, jag är mentor för en ung kvinna i modebranschen. Vi ses ungefär en gång i kvartalet, efter ett (någorlunda) strikt upplagt mentorprogram som främst handlar om saker och ting som uppsatta mål, kompetensutveckling, välja rätt, välja bort, profilera sig…ja, det hela är mycket spännande. Och givande för båda. Nästa möte sker med magikern Ulrika Elovsson som har utbildats vid Konstfack, Handarbetets Vänners Skola och Kawashima Textile School of Art i Kyoto. Ulrika Elovsson är bosatt i Stockholm men är även internationellt verksam, inte minst har hon skapat magiska 3D textilier i rollen som Creative Director vid Issey Miyake Textile Lab. En spännande dag med andra ord! Utomhusbilden nedan är ArkDes paviljon 2014 på Skeppsholmen och som skapats av Ulrika. Den fanns att se fram till i september. Paviljongan döptes till The Final Curtain och så här har Ulrika Elovsson sagt om paviljongen:

– Jag förhåller mig till textil på samma sätt som till naturen, alla svar finns redan i materialet, du behöver bara veta hur du ska ställa frågan. Den här textilen är vävd i ull och precis som ett får kan den stå emot vind, vatten, frost och snö. Tillfälliga paviljonger tänker jag nästan på som så lätt arkitektur att det är som ett extra lager kläder, ett slags stort plagg som rymmer många, värmer och rör sig, väggar kan bukta, den är följsam och går att klä av och på, som en kropp.

– Med avstamp i nomadism och cirkusdrömmar, har paviljongen utvecklats till ett ”performance shelter”. Den består av en ridå som formats till ett tillfälligt rum, och textilen tillsammans med platsen den står på bildar olika horisonter.

ArkDes-Paviljong-2014

 

IMG_9362.JPG

Kommentera