Tutankhamon med vänner

söndag, 12 oktober, 2014 av Camilla Thulin

Att besöka Egyptiska Muséet utan guide är ganska värdelöst. Jag ville slippa guide, eftersom jag blir trött av den intensiva påflugna stämningen. Johan insistrtade, som tur var! Vi fick en fin tur på 2,5h genom muséets mest väsentliga delar. Plötsligt fick vi någon känsla av vad pyramiderna var för något. Hur det såg ut inuti dem. Det mest intressanta med Tutankhamon är inge hans personlighet eller regeringstid, utan att man fann en helt intakt kungagrav 1922 i Kungarnas Dal. Alla andra gravar har mer eller mindre plundrats genom tiden. Tutankhamon blev endast 19 år och regerade i 10 år. Hela systemet med gravarna och alla ting därinne handlar om att man vill ha med sig sitt dyrbara liv i nästa liv. I graven fanns hästar, katter, mat, frön, smycken, ja allt man kunde behöva för ett anständigt liv. Att se dessa föremål och få det beskrivet på ett bra sätt är fantastiskt. Guldrummet med den vackra masken och alla smycken och guldkistor är sagolikt – alla föremål tillverkades för över 3000 år sedan. Inte har vi kommit så långt designmässigt direkt….Juvelerna är extremt vackra och stilrena. Tyvärr var muséishoppen tömd efter revolutionen 2011. Hade fantiserat om en vacker replika av ett smycke. Lika bra det eftersom jag inte direkt är i shoppingtagen.

image

Kommentera