Middagsdags

torsdag, 2 oktober, 2014 av Camilla Thulin

Innan middagen, året runt, här i Turkiet brukar vi gå upp på taket, avnjuta en fantastisk solnedgång och inmundiga ett litet glas. Just nu är vädret magiskt. Dagens middag är en klassiker i mitt turkiska kök. Kyckling, småtomater, idag rosmarin från trädgården, smör, en gnuta olivolja och salt. Allt ska vara i ugnen på 175 grader i 1,5h – slowcooking. Till kycklingen serverar jag den smöriga turkiska potatisen i rostad form. Skalar den, klyver den och gör klyftor, som ska stå i vatten en halvtimma.
Sedan ska de kokas i lättsaltat vatten i c:a 3 minuter. Under tiden förbereder jag en plåt med litevrapsolja, smör och hackad färsk rosmarin.
De snabbkokta potatisklyftorna vräks ut på plåten, rör om försiktigt och salta. Potatisen ska vara inne i 1,5h tillsammans med kycklingen, så fort den fått lite färg måste man börja vända på den, för att få en krispig yta.
När kycklingen är ute, kan man höja temperaturen i ugnen till 225. Vakta och vänd potatisen tills den ser krispig ut. Detta tar tid, men det är så gott.

image

image

Har min gamla långa Fiori med härligt Hèrmés inspirerat mönster, skön om aftonen då det blir kyligt, 23 grader….

image

image

image

Kommentera