Goda middagar

söndag, 21 september, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Veckan har varit kryddad med goda middagar på annan adress. Något som passat mig utmärkt då tid för matinköp och matlagning inte har funnits, och min privata kock (maken) befinner sig i Paris. Först åt jag fantastisk torsk hemma hos Charlotte och Daniel Birnbaum. Runt köksbordet satt som vanligt idel konstfolk, bland annat det helt underbara paret Anna-Stina Malmborg och Göran Häglund. Två stora mecenater och konstfantaster.

När dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth år 2007 markerade sitt stöd för Moderna Museet tankar om ”Önskemuseet” genom att skjuta till fem miljoner kronor till det så kallade Andra önskemuseet, så trädde den pensionerade läkaren och docenten vid Karolinska institutet Anna-Stina Malmborg fram och trumfade statens bidrag genom att skänka 5,2 miljoner. I SvD kommenterade Anna-Stina Malmborg gåvan så här:

–Jag vill gärna bidra till inköp av kvinnlig konst, det har verkligen tagit tid för kvinnan att inta sin plats i samhället. Nu är det de kvinnliga konstnärernas tur, kommenterar Anna-Stina Malmborg, tidigare ordförande för Moderna museets vänner under tolv år.

Det är underbart när förmögna personer ser till att pengarna kommer andra till godo. Anna-Stina Malmborg och Göran Häglund har för övrigt en egen stiftelse som också möjliggjort att Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik årligen kan delas ut. Och där handlar det inte heller om några struntsummor man delar med sig av. Och naturligtvis har man också donerat betydande verk, både till Moderna Museet och Dansmuseet i Stockholm. Runt bordet satt också spirituella Pontus Bonnier vars familjs donation till Moderna Museet tidigare i år du kan få veta mer om genom att klicka här.

Fiskmiddagen följdes sedan av en köttmidag kvällen därpå, på kvarterskrogen Bistro Sûd tillsammans med Karin Mamma Andersson, och igår bjöds jag på an makalöst god älggryta hos min väninna Helena Nordström. En riktig lyxvecka helt enkelt. Nu undrar jag bara vilket bord jag och Kim skall sätta oss vid i afton?

IMG_8488.JPG

IMG_8494.JPG

IMG_8495.JPG

IMG_8492.JPG

Kommentera