Vad gör en curator?

torsdag, 18 september, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Igår fick jag frågan: vad gör en curator? Svaret är: utställningar. Jag har precis avslutat ett morgonmöte med Maria Miesenberger som skall vara med i utställningen ASYLUM.

Curatorarbetet innehåller förstås en mängd delar och moment. Har precis varit tvungen att lista vad jag gör i min roll som Chefscurator för Design på Kulturhuset Stadsteatern. Listan ger nog ett bra hum om arbetets omfattning. Viktigast är förstås att ha en bra idé, sedan kunskap och ett kontaktnät samt inte minst ”cred” och ett förflutet (så att de man bjuder in har ett förtroende för en) – först då går idén att fylla med de arbeten och namn man vill ha och processen från idé till ett innehåll som går att presentera för en publik i utställningsformat kan genomföras.

Min egen erfarenhet ser ut så här: Jag har under sammanlagt 31 år arbetat som curator, gallerist, konsthallschef, myndighetsdirektör, kursansvarig vid konstnärlig högskola och utställningsproducent. Ibland har jag innehaft flera av de där rollerna samtidigt. De senaste femton åren har jag också skrivit artiklar om mode för både dagspress och magasin, samt författat tolv böcker, de flesta om mode.

Just nu gör jag detta (bland annat) på Kulturhuset Stadsteatern i min roll som chefscurator i arbetet med ASYLUM:

1. Ansvarar för framtagandet av utställningsidé, innehåll och utformning.

2. Formulerar inbjudan till att deltaga respektive låna ut till enskilda utövare, institutioner och modehus.

3. Gör en utställningsbudget.

4. Skapar av en moodboard samt PP-presentation som förklarar innehållet för medverkande/marknadsföringsavdelning/produktionsteam med flera.

5. Söker externa medel. Ansökan till Mondriaan Foundation uppgår till 45 sidor och innehåller bland annat budget, besöksstatistik och dokumentation av tidigare utställningar och Kulturhusets verksamhet. Allt översatt till engelska.

5. Utställningen har 15 medverkande. Somliga av dem företräds av gallerister, museer, dödsbon har assistenter eller andra mellanhänder. Jag kommunicerar dagligdags med cirka 45 personer på ett antal olika språk.

6. Jag skriver och administrerar alla avtal själv (kopierar, lämnar till signering, postar, arkiverar, lämnar till registrator). Det är låneformulär, samarbetsavtal, utställningsavtal.

7. Jag besöker själv alla medverkande, långivare, assistenter och set-designers.

8. Haft möte med oberoende säkerhetsexpertis när det gäller alternativa rumsliga lösningar för att kunna bemöta husets egna säkerhetskrav (tomt mittskepp, det vill jag inte ha) med egna hållbara argument.

8. Framtagande av ritning till tekniker, snickeri och måleri. Ritningen omfattar rumsliga lösningar, tekniska lösningar (black box, infällning av back-projection, kompressor-rum, med mera) och lösa snickeriarbeten som podier och vitriner.

9. Framtagande av tekniska specifikationer när det gäller film, ljud och ljus.

10. Hämtar och levererar film och annat tekniskt material till it-avdelningen för uppladdning till hårddisk.

11. Skriver alla texter: introduktionstext, texter om alla medverkande, texter i utställningen, presstexter, texter till sajten med mera. Översätter allt själv till engelska.

12. Formger utskick och informationsblad.

13. Formger väggtexter och utställningstexter.

14. Fotograferar samtliga arbeten att ha som dokumentation, pressbilder och vid marknadsföring.

15. Förbereder material som kan användas i pedagogiken och vid visningar.

16. Planerar programverksamhet.

17. Sköter all logistik kring transporter och tull, lokala såväl som internationella (Soeul, London, Paris).

18. Gör alla inköp, från USB-minnen på Claes Olsson till fotografier från Victoria & Albert Museums bildavdelning i London.

19. Ja…listan kan göras hur lång som helst. Jag sköter allt från kopiering och frankering till val av väggfärg och däremellan har jag det konstnärliga ansvaret för innehåll och utformning samt inte minst idé.

IMG_8460-0.JPG

IMG_8461-0.JPG

Uppdatering: En läsare hörde av sig och undrade om jag slutat skriva modeböcker. Absolut inte. Vid sidan av att vara Chefscurator för Design på Kulturhuset Stadsteatern rapporterar jag också från Paris modescen, föreläser, skriver artiklar samt arbetar ständigt med en ny bok.

Kommentera