Ingen bitterfitta

fredag, 29 augusti, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Hur glad kan man bli! Finns kanske inget tak för glädje. I vilket fall som … så blev jag oerhört glad när Aftonbladets bilaga Sofis Mode smällde upp min senaste bok Banbrytande Mode på inte mindre än tre hela uppslag. Står för intervjutexten gör den kunniga och väldigt trevliga Anna Flytström. Kände mig i väldigt trygga händer när vi tidigt i somras sågs över lite kaffe och jag lät mig intervjuas på djupet.

Men, det är lustigt hur det fungerar i en av mina egna branscher: modetidningsdjungeln. Den tidning jag själv skrivit i under en herrans många år, har alltid behandlat mina böcker…snålt. Direkt nonchalerat dem faktiskt. När den första kom ut ”Chic – den kompletta garderoben”som blev en kioskvältare från dag ett, fick jag från redaktionen höra att man ”uppmärksammar inte medarbetares böcker. Nähä. Men det dröjde inte länge innan en av tidningens redaktörer kom ut med en modebok, och jag fick i uppdrag att intervjua författarinnan i fråga. Sedan skrev jag ett pärlband av böcker, och blev så att säga ett ”namn” inte bara inom modetidningsvärlden, utan också i böckernas värld – där det är rätt tunnsått med svenska modeböcker som inte enbart ger stiltips. Så, när jag gav ut min 4e bok (eller vilken det nu var i ordningen), ja då kunde min hemmatidning inte nonchalera mina böcker längre. Och gjorde en intervju, med bokens formgivare. Sedan fortsatte de faktiskt att uppmärksamma mina böcker. Oftast i form av frimärksstora notiser. Generöst.

Nåja, jag är ingen Bitterfitta. Inte lagd åt det hållet. Men jag noterar och summerar, och tänker ibland på Madeleine Albright som sade: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Och visst, jag blir syrak när man inte lyfter fram varandras förtjänster och ”framgångar”. Tyvärr är ett sådant snålbeteende mer vanligt än ovanligt. Och jag inbillar mig att det är mer vanligt inom den kvinnliga sfären än den manliga. Fast det har jag inget belägg för, eftersom jag själv är kvinna och inte kan göra någon riktig jämförelse. Men jag tycker kvinnor är oerhört skickliga på att inte ge varandra plats. Jag skall åtminstone göra vad jag kan, för att höja Anna Flytström till skyarna, inte för att hon skrivit om Banbrytande Mode, utan för att hon är kunnig, trevlig och professionell som få.

20140829-083050.jpg

20140829-083054.jpg

20140829-083058.jpg

20140829-083113.jpg

Kommentera