Den Turkiska Sleven

söndag, 20 juli, 2014 av Camilla Thulin

Min nya slev är ljuvlig att röra och blanda med. Jag förstår precis vad vår väninna kocken Asli menar. Den är ett fundament i den turkiska kokkonsten, även händerna. Jag använder hellre mina rena händer i matlagningen än en massa olika instrument att blanda och puffa med. In i det längsta får händerna duga. I Turkiet säger man om det är riktigt gott att maten varit rörd av kockens fingrar. Det intressanta är att alla händer gör olika. Ett recept som lagas till med exakt samma mängder och råvaror av olika händer smakar olika. Och sleven kommer fram när det är varmt i grytorna och så är det ju för det mesta. Ska nu söka upp några slevar i det korrekta sträslaget, som bara blir finare för varje gång man använder det. Min nuvarande variant är gjort i ett billigt träslag, som lätt spricker, kanske en snabbkultiverad björk från Ryssland.

image

Kommentera