Middagstips

torsdag, 10 juli, 2014 av Camilla Thulin

Ibland kommer jag på gamla 70-tals rätter här, som t.e.x. råstekt potatis och fruktsallad. Två extremt goda rätter, som givetvis kan göras på en mängd olika sätt. Den turkiska potatisen är överlägsen de flesta potatisar jag ätit, därför äter vi den gyllengula, smöriga, stora potatisen ganska ofta här. Brukar göra frasig klyftpotatis i ugn med rosmarin, men det tar så lång tid om de ska bli super. Så häromdagen rev jag skivor av 4 stora skalade potatisar på ett vanlig rivjärn. Lät dem stå i kallt vatten ett tag. Sila och torka skivorna med en handduk. Har en jätte vid teflonpanna, som fick en rejäl skvätt olivolja i botten, sedan var det bara att ösa ner potatisen, salta efter behov, steka och vända skivorna, tills de fått den färg man önskar. Det blev otroligt gott och tar inte mer än 20 – 25 minuter. Fruktsalladen jag gjorde igår blev himelsk, tackvare Johans ingefäre förslag. Skalade 3 persikor, klyftade 5 aprikoser och kärnade ur två nävar riktigt mörkröda körsbär. Blanda i en bunke. Pressa två apelsiner, skala två bitar ingefära, riv dem på järnet, krama ur rivet, så att saften rinner ner i apelsinjuicen, blanda och häll sedan över fruktsalladen, låt stå i kylen en timme. Två jätte enkla bra sommarrätter.

image

image

Kommentera