Ramazan

tisdag, 8 juli, 2014 av Camilla Thulin

Ramadan heter Ramazan på turkiska. I år började den 28/6 och avslutas 27/7. Enligt gammal tradition fastar man från solens uppgång till solens nergång. Det innebär varken mat eller dryck från c:a 4.30 på morgonen till 20.30 på kvällen. Middagsfesten kan börja då kanonskottet ljuder över byggden. Våra turkiska vänner är lite dizzy om dagarna. Frågade en kamrat hur han egentligen äter, eftersom jag inte ens kunde bjudanpå ett glas vatten i den 35 gradiga hettan. Då går det till såhär i hans värld. Kl 20.30 startar middagen,  går till sängs vid 24 tiden, ställer klockan på 3.30, för att hinna äta ett mål mat innan solen går upp – vilket annonseras av kamraten i minareten. Efter nattmålet kryper han till kojs igen, sover några timmar,  för att sedan gå till jobbet som vanligt. Det enda jag blir lite orolig för är hur det går ute i den vanligtvis galna trafiken, nu när folk är både hungriga,  törstiga och lite dizzy.

image

Kommentera