Svenska Miljonärer Kulturlösa

lördag, 5 juli, 2014 av Camilla Thulin

Läste SvD:s näringssidor idag. Det var en kul artikel om den typiske svenska miljonären,  som är 52 år, 82 % är män och bor i Stockholm. Det som fascinerade mig mest var miljonärens intressen, uppradade i ordning:
resor, bilar, sport och träning. Är inte det skrämmande, kulturskymning! När man har så gott om pengar har man både råd och tid att avnjuta kultur i alla dess former, som teater, opera, konst, konserter, film, litteratur, foto, arkitektur, historia, och konsthantverk. Har man ingen koll kan man ju hyra en privatlärare, som upplyser om de sköna konsternas hemligheter. Helt galet. Dock finns det ju supermiljonärer/miljardärer, som verkligen är kultiverade. Dessa driver muséer, gallerier, skulpturparker och andra intressanta projekt, som t.e.x. stipender till olika artister, som utövar något konstnärligt. Tyvärr är de en försvinnade liten del av miljonärerna, som är filantroper. Synd bara att småmiljonärerna inte kan inspireras av super gubbarna/tanterna. Jag tror dessutom att deras förmögenheter skulle växa med hjälp av lite kulturell bildning. Kanske Handels, Chalmers och Universiteten borde utveckla kulturundervisning på sina ekonomiska utbildningar. Förhoppningsvis finns dessa kurser redan i den obligatorkiska undervisningen. Om inte får vi nog stå ut med att kulturen får ännu mindre pengar i fortsättningen, eftersom samhällets toppskikt fortfarande är så jävla likgiltiga inför kultur i alla dess former. Gubbarna vill hellre bygga stora arenor, som passar bättre i Istanbul än i lilla Stockholm. Varför byggde inte Friend’s Arena gubbarna ett nytt operahus istället? Det finns många frågor som vill ha svar, men den 52 årige miljonären missade tydligen den kulturkursen…hehehehe.

image

Kommentera