Skräpmat och nakna män

torsdag, 3 juli, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Imorse promenerade jag iväg till Eriksdalsbadet och simmade att antal längder i en av inomhusbassängerna. Det är lugnt på inomhussidan så här på sommaren, de flesta föredrar utomhusbassängerna. Efter badet tänkte jag äta frukost. Men det går inte att göra på Eriksdalsbadet. Serveringen är inget annat än ett klassiskt gatukök, som serverar klassisk gatuköksmat. Det vill säga: korvar och hamburgare med pulvermos eller bröd eller pommes-frites. Kebabrulle kan man få som alternativ, och några små friterade kyckling(?)bitar med söt sås till. Mjuklglass i maskin har de också. Vill man lyxa till den sockerstinna konstgjorda glassen går det att få strössel också, Jag fattar inte det här. Badet, som också innehåller gym och har klasser i allt från yoga till spinning, är ju proppfullt med hälsomedvetna kunder som är noga med vad de stoppar i sig själva och sina barn. Hur kan en friskvårdsanläggning bara få servera skräpmat? Okej, det finns lite frukt och några energibars, men det räcker inte. Det här rimmar illa. Visst, jag fattar att serveringen är på någotslags arrende – men staden måste kunna tvinga dem att ändra en meny som är hälsosammare än den som erbjuds idag.

Efter siminingen gick jag istället till Wallins konditori och bageri på Ringvägen. Där åt jag en smörgås med skinka och tomat, brödet var mörkt och proppat med valnötter. Mycket gott. Till det en kaffe. Njöt verkligen av min frukost, för det här med smörgås – det är ingenting som existerar i den franska kulturen. Visst, baguette finns – men det är en annan historia.

På Eriksdalsbadet får man förstås inte fotografera, så jag bjuder istället på en bild från 1940 och som enligt Stadsmuseet troligen är tagen på en badinrättning på Bastugatan 4 i Stockholm. Nu skall jag gå till jobbet på Kulturhuset Stadsteatern, och i afton hoppar jag på en flight till Paris.

SSMSVD038621S

Kommentera