Katarina Wennstam

tisdag, 17 juni, 2014 av Camilla Thulin
Jag läste denna eminenta kvinnas krönika i Svenskan idag och den är ju så sann, hahahaha….på pricken! Hade jag varit lika packad under Bokmässan på Parks bar, som en f.d. justitieminister hade jag aldrig fått något mer jobb. Fast detta dilemma gäller ju även hur en kvinna ska gestaltas ytligt. Helst ska vi närma oss det traditionella manskroppsidealet, rutor på magen, tränade överarmar, breda axlar och smala höfter, väldigt få kvinnokroppar ser ut så. Den traditionellt något fylliga kvinnokroppen ratas gärna av kvinnor, tyvärr. Istället för att framhäva så döljer man. Alla med lite kurvor känner sig tjocka. Allt som har med den kvinnliga kroppen att göra är fortfarande kontroversiellt. De flesta kvinnor vill smälta in på arbetsplatsen, d.v.s. se ut som en traditionell man! Det beror ju bara på att mannen fortfarande är normen. Att ikläda sig den traditionella manliga klädedräkten, som kostym, skjorta, rektangulära glasögon, en plattsko och snygg kort frisyr anses fullt normalt för en kvinna, men det motsatta, en man i långt hår, smink, klänning och en högklackad sko är total tabu. Självklart, eftersom kvinnan fortfarande har lägre status. Vi ska inte glömma bort att kläder handlar om gestaltning. Det är bara 200 år sedan mannen var mer dekorerad än kvinnan. Jag är så sjukt trött på att det finns regler för hur jag som vuxen kvinna ska se ut och att man inte får kalla sig författarinna eller skådespelerska längre,  kvinnor ska ha manliga ändelser – år 2014! Helt osannolikt att vi inte kommit längre. Att man ska behöva bli könlös för att vinna respekt…..suck, jag vägrar! image image image image

Kommentera