Oskar Schindler’s Fabrik

lördag, 24 maj, 2014 av Camilla Thulin

Granntanterna tog en elbil över Wisla för att besöka en av de viktigaste museérna i Europa, Oskar Schindlers Fabrik. Ni kommer väl ihåg filmen ”Schnidlers List”, med Liam Neeson. Museet handlar om Krakow innan tyska ockupation 5/8 – 39, till befrielsen 1945. Ett fantastiskt museum, med den mest fantastiska pedagogiken. Alla texter är magiska. Har du möjlighet åk hit. Själv ska jag ta mig och min make hit i december och sedan göra den tunga turen Auschwitz/Birkenau. Om jag fick bestämma skulle alla skolbarn/ungdomar i vårt land få en resa hit och nästa dag besöka Auschwitz – Birkenau. En nödvändighet för alla oss i ett proppmätt land med enkom i-lands problem. Vi ska inte glömma att Krakow hade 65.000 judar innan 1939, idag innehar den judiska församlingen 150 medlemmar. Självklart bor det en mängd sekulära judar i Krakow, liksom i övriga världen, men det är ju sorgligt om man blivit påtvingad det sekulära livet. Personligen är jag semijudisk, min farmor och farmors mor var judinnor av det gammelsvenska sekulära slaget.

image

Granntanterna Karina, Anna, Louise och Ann-Sofie

image

Polacker

image

Polsk uniform

image

image

image

image

Det stora torget har bytt namn, nu är det tillbaka till ursprunget

image

Stöldgods från judiska familjer.

image

image

image

Schindlers metall tillverkning.

image

Korsett tillverkning i ghettot.

image

image

image

image

Nästa pigga figur……….tänk så bra det blev…..

Kommentera